FB pix Loonbeslag en een scheiding - Artikelpost

Loonbeslag en een scheiding

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1262 | Aantal woorden: 558 | Datum: | 0 commentaar

Een scheiding is een ingrijpende verandering in uw leven, waarbij geldzaken vaak een belangrijke rol spelen. Als u of uw ex tijdens uw huwelijk schulden heeft gemaakt, bent u daar samen met uw ex aansprakelijk voor. Ook de scheiding zelf kan schulden veroorzaken, bijvoorbeeld als uw huis verkocht moet worden. Deze schulden kunnen leiden tot vervelende gevolgen, zoals loonbeslag.

Allebei aansprakelijk voor schuldenAls u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, vormt u voor de wet samen met uw echtgenoot een financiële eenheid. In Nederland is het standaard om in gemeenschap van goederen te trouwen. Daarom kan het zijn dat de ene partner moet opdraaien voor schulden die de andere partner gemaakt heeft. U kunt dan bijvoorbeeld loonbeslag opgelegd krijgen. De schuldeiser maakt het namelijk niet uit wie er betaalt, als de schuld maar betaald wordt. Dit geldt ook als u al bent gescheiden, zolang de schuld maar tijdens uw huwelijk gemaakt is. Een hele vervelende situatie dus!

Huwelijkse voorwaardenAls u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, bent u in sommige gevallen beschermd tegen de schulden van uw (ex-)partner. Dan kunt u hiervoor geen loonbeslag opgelegd krijgen. Huwelijkse voorwaarden zijn extra afspraken over wie de eigenaar is van welk geld en welke bezittingen. Bijvoorbeeld als een van de partners een huis uit de familie heeft geërfd, maar niet wil dat de andere partner dit huis kan opeisen in het geval van een scheiding. Of als de ene partner veel meer verdient dan de ander. Om ze geldig te maken, worden huwelijkse voorwaarden bij de rechtbank geregistreerd.

Alimentatie betalen via loonbeslagBij een scheiding moet één van de partners vaak alimentatie betalen. De alimentatie is bedoeld om de kinderen of de andere partner te onderhouden. Als u alimentatie moet betalen maar dat niet doet, kan uw ex-partner loonbeslag laten opleggen. Met een bevel van de rechter kan uw ex met hulp van een deurwaarder dus beslag leggen op uw loon. De deurwaarder neemt dan contact op met uw werkgever om het beslag te regelen. Hoe dat precies gaat kunt u lezen op ons blog.

Loonbeslag opleggen bij uw ex-partnerAls uw partner u nog geld schuldig is, bijvoorbeeld omdat hij of zij in jullie huis is blijven wonen, of omdat u meer dan de helft van de schulden heeft betaald, dan kunt u de rechter vragen om loonbeslag op te leggen bij uw partner. Hiervoor kunt u een deurwaarder inschakelen.

Meer informatieWilt u meer weten over loonbeslag bij een echtscheiding, of heeft u behoefte aan ondersteuning of advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, of samen met u een financieel plan opstellen.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder.

Over de Auteur

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo