Michel Barnier en de Europese Unie blijven de banken overladen met cadeaus. - Artikel Post - Artikel Marketing

Michel Barnier en de Europese Unie blijven de banken overladen met cadeaus.

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 490 | Aantal woorden: 733 | Datum: | 0 commentaar

Sinds 2008 bevinden de banken zich in een mediastorm en een crisis rond subpremies, die onder andere Lehman Brothers op de knieën kreeg. Verantwoordelijk voor de crisis, schuldig aan manipulatie van de markten (Libor, Euribor, …) en het vervalsen van Griekse publieke rekeningen, de banken houden niet op met het binnenhalen van miljarden. Terwijl de recessie toeslaat in landen moesten deze zich haasten om de banken te laten begaan zonder hen nieuwe regels op te leggen. Nu maakt de Europese Unie zich op om een cadeau van meerdere miljarden euro’s te schenken aan een sector die normaal gezien aan de grond zou zitten. 

Ontstellend in Europa is het feit dat alles, zelfs de meest schaamteloze zaken, wordt toegelaten. Na een heel continent in de crisis te hebben ondergedompeld en miljoenen mensen, direct of indirect, te hebben verarmd, blijven de banken zich in allerlei bochten wringen om steeds meer geld te verdienen.

Wanneer je snel veel winst wilt maken, is er niets beter dan aan te bellen bij de Europese Unie. De machtige Commissie is, ondanks het feit dat ze niet is verkozen, hét echte regeringsorgaan van Europa. Van bovenaf legt ze de Europeanen haar vrijhandels-Thatcherisme op. De rechtse en linkse regeringen vinden geen weerwoord en bekritiseren nooit waar het écht over gaat; de Europese Commissie die steeds meer orders aanneemt van de financiële wereld.

Eén van de belangrijkste architecten van deze grote liberale onderneming is niemand minder dan Europees commissaris voor de interne Markt en Diensten, Michel Barnier. Het is opvallend dat ‘Markt’ wordt geschreven met een hoofdletter… Het is duidelijk wie van de twee, de Markt of de burgers, het belangrijkste is in de ogen van de Commissie. Het ergste van alles is dat Michel Barnier, onder het mom van een beleid voor de burgers, een onverwachts geschenk geeft aan de banken. Dat verdient enige uitleg…

De afschaffing van de interbancaire vergoedingen en de geschonken miljoenen aan de banken.

Wanneer men een betaalkaart gebruikt, worden de kosten van het hele systeem (kaart, betaalterminal, transactie) gedragen door de handelaar en zijn of haar bank. Barnier is van mening dat deze kosten te hoog zijn en een gebrek aan winst voorstelt. (We merken kort even op dat de kosten laag zijn, zeker in vergelijking met de voordelen die het systeem voor de handelaar met zich meebrengt.) Onder druk van de lobby van handelaren en vele anderen wil Brussel een einde maken aan deze deriviatenvergoedingen.

Het afschaffen hiervan is goed nieuws voor de handelaren die op die manier minder kosten zullen hebben. Zij zweren bij hoog en bij laag dat ze bijgevolg hun prijzen zullen kunnen verlagen… Beloften zijn alleen bindend voor diegenen die hen geloven. De Spanjaarden hebben het geloofd, maar de prijzen zijn met geen cent gedaald. Erger nog, de kosten van de banken zijn gestegen als gevolg van de afschaffing van de interbancaire vergoedingen. Dit raakt direct de beurs van de consument.

Alweer een maatregel in het voordeel van de banken? Dit onderwerp verdient te worden bestudeerd door een Europese Commissie die slaaf is geworden van de financiële wereld… In tegenstelling tot de gevolgen van de genomen maatregelen, zijn de hervormingen op Frans en Europees niveau lachwekkend. Zal Michel Barnier deze logica, die financiën in plaats van mensen pampert, doorduwen? We mogen het ergste vrezen van een persoon die nooit aan de verwachtingen van de Europeanen heeft kunnen voldoen. Als we met velen ons bewust worden van dit alles, zouden we misschien in staat kunnen zijn structurele hervormingen door te voeren, zonder nog te luisteren naar de almachtige bancaire lobby die met de hand van de meester de interne zaken van Europa dirigeert.Over de Auteur

Waarnemer van de economie

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[244 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo