FB pix Nieuwe regels hypotheekrenteaftrek - Artikelpost

Nieuwe regels hypotheekrenteaftrek

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1225 | Aantal woorden: 430 | Datum: | 0 commentaar

Sinds begin 2013 gelden er nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek. Voor huizenbezitters met een bestaande hypotheek verandert er niet veel, maar voor degenen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten des te meer.

De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan, maar alleen als de hypotheek binnen dertig jaar wordt afgelost met een annuïteiten of lineaire hypotheek. Tot nu toe kozen veel mensen ervoor om een woning voor deel met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dat is nog steeds mogelijk, maar daarvoor vervalt de hypotheekrenteaftrek.

Als nieuwe huizenbezitter ben je daarom min of meer gebonden aan de annuïteitenhypotheek. Je betaalt dan gedurende de hele looptijd iedere maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Het rentedeel is in het begin hoger en dan is ook de maandelijkse hypotheekrenteaftrek hoger. De uitstaande schuld wordt steeds lager en daarom ook de rente die je daarover betaalt.

Degenen die al een hypotheek hebben hoeven zich minder zorgen te maken. Deze blijven profiteren van de oude regels. Alleen wanneer je een bestaande hypotheek wilt ophogen heb je te maken met de nieuwe regeling voor de hypotheekrenteaftrek. Een bestaande hypotheek oversluiten kan gewoon nog met de oude regels.

Vanwege de dalende huizenprijzen is er ook een voorziening getroffen voor mensen die hun huis met verlies hebben verkocht. Deze huiseigenaren kunnen met deze regeling maximaal 10 jaar de rente en de kosten van de restschuld aftrekken van de belasting. Het is een tijdelijke regeling die loopt tot eind 2017. De restschuld hoeft niet perse in 10 jaar te worden afgelost, alleen zijn de rente en kosten daarna niet meer aftrekbaar.

Vanaf 2014 wordt ook de maximale hypotheekrenteaftrek beperkt. Met het huidige belastingstelsel hebben de eerste 20 jaar alleen mensen die in de hoogste belastingschijf zitten last van deze maatregel. Nu is 52% het maximale percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken en dit wordt in 28 jaar verlaagd naar 38%. De gemiddelde huizenbezitter hoeft voorlopig dan ook nog niet te vrezen voor deze maatregel.

Het is niet te verwachten dat de overheid de aftrek op korte termijn zal afschaffen, iets waar veel mensen bang voor zijn. Het is namelijk al lang belangrijk overheidsbeleid om het eigenwoningbezit te stimuleren. Daarnaast zijn de maatschappelijke kosten van afschaffing vele malen hoger dan de kosten van de hypotheekrenteaftrek.Over de Auteur

Jasper is uitgever van GeldReview.nl, de site voor rente informatie.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Het dilemma van 10 miljard
Het dilemma van 10 miljard

€ 15,00
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo