NVM No-risk clausule is misschien smeermiddel voor de woningmarkt
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Marcus | Via Artikel Post
Gezien: 3870 |
Aantal woorden: 572 |
Datum: Thu, 19 Aug 2010 |
0 commentaar
De zogenaamde no-risk clausule, enkele maanden geleden door de NVM geïntroduceerd, werd door de toenemende mate van onzekerheid in de woningmarkt, en meer specifiek, de onzekerheid over de verkoop van een eigen woning, bedacht omdat er wachtrijen ontstonden waarbij consumenten die wilden doorstromen niet eerder wilden kopen dan nadat de eigen woning definitief verkocht is. Hiermee werd duidelijk hoe alle prijssegmenten in de koopwoningmarkt onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Introductie No-Risk clausule
Na de introductie van de No-Risk clausule werd aanvankelijk, verdeeld gereageerd zowel door verkopers als verkopende makelaars. Verkopers die zich aangetast voelden in hun belangen en waren makelaars die de clausule ronduit belachelijk vonden maakten het geen succesvolle introductie. Makelaars en opdrachtgevers gaven aan, niet afhankelijk te willen zijn van de kopende partijen en meenden hiermee een argument te hebben om de NVM No-Risk clausule af te doen als niet werkbaar.
No-Risk bleek oplossing voor twijfelende kopers
Na flauwe ontvangst door marktpartijen bij de introductie leek de nieuwe clausule een zachte dood te sterven de Nederlandse woningmarkt. Aan de kopende kant echter, bleken consumenten de nieuwe manier van kopen via diverse kanalen, waaronder een aantal populaire televisie programma`s, toch voorgeschoteld en zagen wel iets in de No-Risk clausule. Zij werden hiermee op hun wenken bediend. Er is nu een mogelijkheid om een woning in een hoger segment te kopen zonder hierbij het risico te lopen te moeten afnemen en met twee woning hoge lasten te hebben.
Hoe werkt de No-Risk clausule
Indien bij de koop van een woning een No-Risk clausule bedongen wordt, spreekt de koper hiermee af dat zij niet alleen de tijd krijgen om hun eigen woning te verkopen maar ook een gelegenheid om de koopovereenkomst te ontbinden als het niet lukt om de eigen woning tegen van te voren getaxeerde waarde te verkopen. Zij kopen hiermee dus zonder het risico op dubbele maandlasten. Verkopers van woningen spreken gelijktijdig af dat indien zij een andere koper vinden die wél zonder zware voorwaarden wil kopen, de eerste koper de kans krijgt om alsnog onvoorwaardelijk te kopen.
Makelaars zien ook de voordelen
De No-Risk clausule heeft inmiddels zijn weg gevonden naar de dagelijkse makelaarspraktijk en er worden behoorlijke aantallen woningen verkocht onder deze nieuwe risicoloze voorwaarden. Alhoewel het er op lijkt dat de nieuwe clausule een stap nader is voor tot een totale kopersmarkt, zijn inmiddels veel verkopende partijen blij met de nieuwe manier van zakendoen op de Nederlandse woningmarkt. Of de nieuwe manier van verkopen een doorbraak zal worden op in de traag lopende woningmarkt en daarmee gaat zorgen voor het op gang komen van grote reeks transacties moet echter nog bezien worden. Woningen die verkocht zijn middels een No-Risk clausule leveren door de soepele afspraken over het algemeen niet de hoogste prijs op en hebben zullen wellicht een hoger ontbindingspercentage hebben.
Over de Auteur
Marcus schrijft o.a. voor www.de-makelaar-vertelt.nl
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen