ontslag ziekte
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: ikedwin | Via Artikel Post
Gezien: 3598 |
Aantal woorden: 690 |
Datum: Sat, 18 Sep 2010 |
0 commentaar
Is deze werknemer ziek? Of toch niet?
Werkgevers zien zieke werknemers vaak als een last. Het loon moet worden doorbetaald, terwijl er geen werk wordt verricht. Daarnaast kost het de werkgever een hoop tijd en administratie. De werkgever zal extra geërgerd zijn indien hij de werknemer gezellig shoppend in het winkelcentrum tegenkomt, of vissend aan de waterkant.
Er zijn nogal wat werkgevers die bij dergelijke situaties de neiging hebben de werknemer te ontslaan. Want deze werknemer is toch niet ziek? Hij beduvelt de kluit!
Fout! Een werkgever kan niet zelf beoordelen of de werknemer ziek is of niet. Hij mag niet op de stoel van de arts plaatsnemen. Ook mag een werkgever niet bepalen hoe een werknemer zijn vrije tijd doorbrengt. Zie www.ontslagspecialist.nl/ontslag-ziekte.html voor een gerechtelijke uitspraak over dit onderwerp.
Als arbeidsrecht jurist kreeg ik zelf te maken met een vergelijkbare kwestie; mijn zieke cliënte werd op staande voet ontslagen toen de werkgever haar zag tennissen bij zijn tennisclub. Ik geef toe: de combinatie ziek zijn en tennissen kan leiden tot gefronste wenkbrauwen. Maar dat betekent niet dat het niet kan. Dat vond ook de kantonrechter. Het ontslag op staande voet werd nietig verklaard, mijn cliënte bleef in dienst. Zie over voorwaarden te stellen aan ontslag op staande voet: www.ontslagspecialist.nl/ontslag-op-staande-voet.html
De belangrijkste reden van bovenbeschreven ‘misverstand’ is dat een werknemer ziek, of arbeidsongeschikt, is indien hij niet in staat is zijn eigen werk te verrichten. Dit betekent echter niet dat hij geen andere dingen kan doen, zoals shoppen, tennissen, of desnoods zijn huis verbouwen.
Maar andere situaties komen ook voor. Bijvoorbeeld een werknemer die stelt ernstige pijn in zijn rug te hebben, waardoor hij niet zou kunnen werken. Indien deze werknemer ‘betrapt’ wordt bij het sjouwen van zware kisten voor een kennis bij een verhuizing kan het goed zijn dat hij de boel in de maling neemt en kan worden ontslagen.
Discussie over wel of niet ziek zijn, is ook mogelijk als de ene arts stelt dat werknemer niet in staat is zijn werk te verrichten, terwijl een andere arts vindt dat dat wel kan. Een oplossing zou dan een nader onderzoek kunnen zijn, of het raadplegen van een derde arts.
Vooral bij een conflict op het werk kan er discussie zijn over het al dan niet ziek zijn van de werknemer. Is werknemer werkelijk ziek?, of dient hij gewoon weer aan het werk te gaan?
Indien het conflict lichamelijke klachten veroorzaakt, bijvoorbeeld ernstige hartkloppingen, kan werknemer terecht zeggen dat hij ziek is. Indien er slechts sprake is van lichte stress, dan zal de werknemer weer aan het werk moeten gaan, eventueel na een korte ‘time out’ of mediation. Dat is het nieuwe beleid in conflictsituaties, die vroeger meestal het predicaat ‘situatieve ongeschiktheid’ meekregen.
Voor meer informatie over ziekte en ontslag: www.ontslagspecialist.nl
Of mail uw vraag naar: info@ontslagspecialist.nl
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte:
De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van werknemers of zij tijdens ziekte mee kunnen werken aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een zogeheten 'vaststellingsovereenkomst'. Met name speelt dan de vraag of werknemer dan recht heeft/behoudt op een ww-uitkering. Voor een toelichting op deze materie verwijs ik naar: vaststellingsovereenkomst en ww-rechten.
Edwin van Jaarsveld
Over de Auteur
Edwin van Jaarsveld is eigenaar en jurist bij Ontslagspecialist , een landelijk werkende organisatie die werknemers en werkgevers rechtshulp en informatie verstrekt bij ontslag.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen