Schulden in Nederland - Artikelpost

Schulden in Nederland

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 930 | Aantal woorden: 512 | Datum: | 0 commentaar

Schuldhulpverlening

De Nederlandse Vereniging van Volkskrediet (NVVK) publiceerde een tijdje geleden de jaarcijfers over 2013. In het overzichtelijke rapport worden de schulden in Nederland en de schuldhulpverlening duidelijk gemaakt met tabellen en grafieken.

 

Schulden groeien

Een van de conclusies is dat steeds meer mensen in de schulden geraken en de omvang steeds groter wordt. In 2013 deden 89.000 mensen een beroep op schuldhulpverlening. In 2012 waren dit 84.000 mensen. De grootste groei was in 2009-2010 toen de economische crises net was begonnen. In een jaar tijd kwamen er 26.000 nieuwe aanvragen binnen. De gemiddelde schuld in 2013 was 37.700 euro verdeeld over 14 schuldeisers. Veertien procent van de aanvragers had een eigen woning. Veel schuldenaren wonen in de Randstad en Flevoland. Geld lenen bij de bank of een hypotheek aanvragen is inmiddels wel een stuk moeilijker gemaakt.

 

Begeleiding en zorg

Voor bijna 17.000 klanten werd financiele begeleiding geregeld omdat ze nog niet in een minnelijk schuldentraject konden instromen. Van degenen die wel schuldhulp ontvingen kreeg een flinke groep ook zorg voor verslavings- en geestelijke problemen. Dit om te voorkomen dat ze in de toekomst wederom in de schulden zullen belanden. Schuldhulpverlening kan door de gemeente worden gegeven maar ook door een particulier bureau. De hulpzoekende moet er goed op letten of het bureau is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Volkskrediet (NVVK). Deze instantie laat haar leden met een klachtenregeling en gedragscode werken.

 

Lenen met werk en uitkering

Bijna 49% van de klanten had werk toen ze in de schulden geraakten. Vaak wordt ten onrechte verondersteld door de buitenwereld dat vooral mensen die lenen met een uitkering of een laag salaris hebben in de schuldhulpverlening geraken. Echter de groep mensen die een laag inkomen heeft en een beroep doet op schuldhulp is nog niet de helft van het totale aantal aanvragers. Klanten met een bovenmodaal salaris vormen 18% van het totaal.  De groep mensen die geld lenen en een salaris verdienen tot modaal zijn goed voor 38% van de aanvragen voor schuldhulp. Een belangrijke reden dat mensen met een baan in de problemen geraken is door werkloosheid. Geld lenen was vroeger vrij eenvoudig. Bij werkloosheid moet soberder geleefd worden. Veel mensen passen zich niet aan hun nieuwe situatie maar blijven teveel geld uitgeven. Hierdoor lopen de schulden snel op.Over de Auteur

De auteur is geinteresseerd in financiele zaken waaronder schuldhulpverlening

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Happily Rich
Happily Rich

€ 24,99
Toon product

Basisboek aanpak schulden
Basisboek aanpak schulden

€ 46,95
Toon product

Terug naar huis
Terug naar huis

€ 20,00
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo