FB pix Slimmer sparen - Artikelpost

Slimmer sparen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2593 | Aantal woorden: 472 | Datum: | 0 commentaar

Kiezen voor de juiste spaaroplossing zorgt ervoor dat je meer uit je geld haalt en een groter vermogen opbouwt.

Op de meeste betaalrekeningen ontvang je tegenwoordig geen rente meer. Wanneer je rekening houdt met belasting en inflatie wordt het geld dat daarop staat minder waard. Laat dan ook niet teveel geld op een bankrekening staan, maar zet het op een makkelijk toegankelijke spaarrekening. Bij de meeste spaarrekeningen kun je je spaargeld altijd kosteloos opnemen, dus je kunt het altijd weer terugstorten naar de betaalrekening.

Kleinere banken bieden gemiddeld de hoogste spaarrente op spaarrekeningen. Toch staat 80% van al ons spaargeld bij de grote banken. De meeste spaarders kunnen dan ook eenvoudig een hogere rente krijgen door het spaargeld te verplaatsen naar een internetspaarrekening van een kleinere bank. Let er daarbij op of een bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt.

Wanneer je liever niet van spaarbank wisselt, kun je bij je huidige spaarbank een hogere rente krijgen wanneer je akkoord gaat met aanvullende voorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld maandspaarrekeningen waarbij je een hogere rente ontvangt, maar dan moet je wel iedere maand verplicht een bedrag sparen.

Geld dat je langere tijd kunt missen kun je vastzetten op een spaarrekening met een vaste rente, een deposito. De deposito rente is hoger dan de spaarrente, maar spaargeld op een deposito kun je tussentijds niet zonder kosten opnemen.

Voor de langere termijn kun je geld investeren in obligaties of beleggingsfondsen. Het gemiddelde rendement daarop is hoger, maar er zijn ook meer risico’s aan verbonden. Investeren is altijd een afweging tussen risico en rendement. Investeren in spaarrekeningen en deposito’s is relatief veilig maar levert niet zoveel op.

Hoe kun je dan je vermogen en risico’s spreiden? Geld dat je maandelijks nodig hebt zet je bijvoorbeeld op een betaalrekening. Geld om financiële tegenvallers op te vangen wordt op een spaarrekening met de hoogste rente gezet. Als je bijvoorbeeld over drie jaar een nieuw huis wilt kopen kun je daarvoor geld opzij zetten op een deposito. Wat je dan nog overhoudt kun je investeren in obligaties, aandelen of vastgoed.

Hoe je je geld het best kunt investeren en slimmer kunt sparen is afhankelijk van je risicoprofiel. Zo’n profiel kun je samen met je bank of beleggingsadviseur opstellen.Over de Auteur

Jasper schrijft over persoonlijke financiën en is uitgever van GeldReview.nl, de site met rente informatie voor consumenten. Je vindt hier onder meer de hoogste spaarrentes, goedkoopste leningen en hypotheekrentes.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo