Stap niet blanco de beursvloer op! Volg een beleggingscursus
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Aron | Via Artikel Post
Gezien: 665 |
Aantal woorden: 773 |
Datum: Wed, 18 Feb 2015 |
0 commentaar
De commercials over beleggen zijn talrijk. Hierdoor wordt er een beeld geschetst dat beleggen voor iedereen is weggelegd. Dat zou in principe waar kunnen zijn, maar voordat je de beursvloer betreed, dien je echter de nodige kennis te hebben van dit spannende en interessante vak. Op die manier worden financiële missers zoveel mogelijk voorkomen. Om je een idee te geven van de mogelijke valkuilen (waar je zonder kennis van beleggen eenvoudig in kunt trappen) bespreken wij er een aantal in dit artikel. Ook benoemen we een aantal aandachtspunten bij het kiezen van een beleggingscursus.
Laat je bij beleggen niet beïnvloeden door menselijke emoties
Misschien denk je bij beleggen niet direct aan emoties, maar in de wereld van beleggen krijg je vrijwel dagelijks met menselijke emoties te maken. Deze emoties kunnen een grote bedreiging vormen voor het succes dat je op de beurs kunt boeken. We verduidelijken dit met een voorbeeld: stel dat je flink hebt geïnvesteerd in een aandeel en de koers begint te dalen. Dan heb je twee opties: of je stelt een grens waarop je het aandeel verkoopt, of je hoopt dat het aandeel herstelt en de waarde binnenkort weer zal stijgen (hebzucht).
De kans is groot dat je aanzienlijke verliezen lijdt als je voor de eerste optie kiest. Een goed voorbeeld van de gevolgen van het handelen op basis van emoties is het aandeel KPN in het jaar 2000. Menig belegger hield destijds ondanks de steeds verder dalende koers zijn aandelen in zijn bezit in de hoop dat de koers weer zou gaan stijgen. Als menselijke emoties niet in het spel waren geweest, dan had dat veel financiële schade kunnen voorkomen.
Zorg voor overzicht
Als je start met beleggen, dan is het houden van overzicht vaak geen probleem. Echter, zodra de hoeveelheid aandelen groeit is de kans groot dat je het overzicht binnen de kortste keren kwijt bent. Om dit te voorkomen is het aan te raden om beleggingssoftware aan te schaffen. Hierdoor voorkom je dat je bepaalde aandelen per ongeluk te laat verkoopt, waardoor de investering van dergelijke software vaak snel is terugverdient.
Stel een beleggingsstrategie op
De uitspraak ‘’een goed begin is het halve werk’’ is absoluut van toepassing op beleggen. Een goed begin slaat in dit geval op een goede beleggingsstrategie. In een dergelijke strategie beschrijf je onder andere hoe je reageert op koersschommelingen. Je stel bijvoorbeeld bepaalde grenzen vast waarop je een aandeel dient te verkopen. Hierdoor worden drama’s zoals bij de KPN aandelen voorkomen. Bijkomend voordeel is dat een goede beleggingsstrategie voorkomt dat je gaat handelen op basis van menselijke emoties. Je hebt immers van tevoren een strategie opgesteld en je dient je daar vervolgens aan te houden.
Maak gebruik van de kennis en ervaring van anderen
Of je nu een ervaren belegger bent of net van start bent gegaan, het is belangrijk om kennis en ervaringen met andere beleggers te delen. Dit levert nieuwe inzichten op, waarmee je jouw beleggingsstrategie kunt optimaliseren. Er zijn in Nederland diverse zogenoemde ‘beleggingsclubs’ waarin beleggers elkaar kunnen ontmoeten, surf dus een rond op het internet en kijk of een dergelijke club iets voor jou is. Overigens, sommige clubs gaan nog een stapje verder en beleggen met de leden in aandelen. Wordt er winst geboekt? Dan wordt die naar verhouding onder de leden verdeelt.
Een beleggingscursus biedt meerwaarde
In dit artikel heb je over een aantal valkuilen kunnen lezen waar je als belegger in kunt trappen als je met onvoldoende kennis gaat beleggen in aandelen. Dergelijke valkuilen worden aangekaart in beleggingscursussen, die daardoor een hoop financiële nadelen kunnen voorkomen.
Kijk eens rond op het internet en kijk naar het aanbod aan cursussen. Het is aan te raden om voor een cursus te kiezen waarbij je je geld terug kunt vragen in het geval de cursus onverwachts niet aan je verwachtingen voldoet. Zo voorkom je dat je duizenden euro’s investeert in cursussen die achteraf tegen blijken te vallen en kan je dat geld mooi in de aankoop van aandelen investeren.
Over de Auteur
Aron belegt al jaren in aandelen. Gedurende de jaren die hij doorbracht op de beursvloer zag hij dat mensen die blanco begonnen met het beleggen in aandelen vaak in dezelfde valkuilen trapten. Om beginnende beleggers hiervoor zo goed mogelijk te behoede besloot Aron zijn opgedane ervaring te delen met anderen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen