FB pix Te maken krijgen met loonbeslag - Artikelpost

Te maken krijgen met loonbeslag

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 540 | Aantal woorden: 514 | Datum: | 0 commentaar

Ongeopende rekeningen kunnen zich opstapelen en schuldeisers zullen op een gegeven moment bij de deur aankloppen. Niet fijn, maar wie zijn schulden niet op tijd betaalt, loopt nu eenmaal het risico dat een schuldeiser gaat beslag leggen op het loon of de uitkering. Dit wordt ook wel loonbeslag genoemd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Eerst vallen er natuurlijk herinneringen op de deurmat en vervolgens kan het gaan om aanmaningen. Ook kan er een incassobureau of gerechtsdeurwaarder aan de deur kloppen. Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op het loon of de uitkering.





Om beslag te laten leggen op het loon van iemand is er wel een vonnis nodig. De schuldenaar krijgt als dat van toepassing is een dagvaarding van de rechtbank. De zaak kan men laten voorkomen, als men het niet eens is met de vordering. In zo’n geval kan de rechter eventueel beslissen dat de vordering onterecht is. Het kan ook zo zijn dat de rechter besluit dat de openstaande schulden moeten worden verlaagd. Sommige overheidsinstanties hebben geen vonnis nodig om beslag te kunnen leggen. Denk bijvoorbeeld aan de belastingdienst. Een incasso bureau kan daarentegen geen loonbeslag leggen. Dit kan alleen worden gedaan door een gerechtsdeurwaarder. 

Wanneer je te maken krijgt met loonbeslag is het zo dat er altijd nog een bedrag overblijft waar je van kunt leven. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd. Dit is wat anders dan het vrij te laten bedrag. Dit is van toepassing bij de schuldsanering. 

Beslaglegging op je bezittingen
Een schuldeiser kan beslag leggen op zowel je inkomen, bankrekening en goederen. Het kan dus zijn dat je als schuldenaar te maken krijgt met een beslag op alle drie. Hoewel dit niet bepaald redelijk is, kan dit toch gebeuren. Het kan ook zo zijn dat meerdere schuldeisers aankloppen en beslag leggen op het inkomen, goederen en bankrekening. Dit is toegestaan, maar het kan vervelend zijn als je hier mee te maken hebt. Toch kunnen schuldeisers besluiten om dit te doen. Simpelweg omdat ze het beslag op het loon of uitkering moeten delen met andere schuldeisers. Er kunnen ook bepaalde schuldeisers voorrang hebben.

Over de Auteur

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van het Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[91 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo