The rise and fall van microkredieten in ontwikkelingslanden: microkrediet in diskrediet
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Konijn | Via Artikel Post
Gezien: 1116 |
Aantal woorden: 598 |
Datum: Sun, 23 Dec 2012 |
0 commentaar
Jarenlang werd het microkrediet gezien als het wondermiddel tegen armoede in ontwikkelingslanden. Het biedt mensen zelfstandigheid, een duurzame ontwikkeling van zelfstandige financiering, en dat alles voor enkele honderden euro’s of zelfs minder per persoon. Dat het ook nadelen heeft, dat kon men zich wel bedenken. Alles heeft tenslotte voor- en nadelen. Maar de keerzijde van microkredieten in ontwikkelingslanden lijkt groter dan in eerste instantie werd verwacht. Volgens het VPRO programma Tegenlicht komen de gebruikers van microkrediet, die op zich al een kwetsbare groep zijn, vaak nog veel verder in de problemen terecht. Tijd dus om de microkredieten in ontwikkelingslanden eens goed te organiseren en het niet van optimisme uit elkaar te laten vallen. De houding van mensen tegenover het microkrediet was te rooskleurig, alsof er een wondermiddel was uitgevonden. Maar wondermiddelen bestaan niet. Het microkrediet is bijzonder en heel erg effectief, mits goed georganiseerd.
Kijk bijvoorbeeld naar het microkrediet in Nederland. Hier hebben we één instantie die alle microkredieten behandelt, Qredits. Qredits is goed georganiseerd en werkt samen met zowel banken als de overheid. De kantoren zijn goed verdeeld over het land en mensen weten deze kantoren ook te vinden, mede doordat banken klanten vaak doorverwijzen naar Qredits. Dat doen banken wanneer zij klanten zelf geen lening aan kunnen bieden omdat ze het plan van de klant te risicovol vinden in deze moeilijke economische tijden, maar ze wel denken dat de klant het in zich heeft om een succesvol ondernemer te worden. En wat is er in dat geval een betere oplossing dan een microkrediet? Het microkrediet is succesvol in Nederland, omdat het hier goed georganiseerd is, het niet wordt verstrekt aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven om een lening af te sluiten, en omdat er in ons land de moeite wordt genomen de afnemers van het microkrediet te coachen.
Iedereen die een microkrediet afsluit, kan vragen om gratis coaching. Qredits heeft uitstekende coaches klaarstaan die zelf ondernemer zijn of al jarenlang ondernemers helpen. Kortom: het microkrediet in Nederland is van begin tot einde tiptop in orde. Alles is geregeld en er wordt echt de moeite genomen om ondernemers verder te helpen.
In ontwikkelingslanden leek het microkrediet zo’n wondermiddel te zijn dat de verstrekkers van microkredieten steeds minder moeite deden om het van begin tot einde goed te laten verlopen, het leek toch wel te werken tenslotte. Daar moet iets aan gedaan worden, want die mensen hebben een goed microkrediet nog meer nodig dan wij. Tegelijkertijd moeten we in Nederland niet dezelfde fout maken. Het microkrediet werkt nu heel erg goed en helpt duizenden ondernemers om een bedrijf op te zetten of uit te breiden. Dat kan door hard werk en goede afspraken. Laten we dat zo houden. Ondernemerschap is niet alleen goed voor de ondernemer, maar voor het hele land. Nederland is een ondernemersland, daarom hadden we een Gouden Eeuw, daarom zijn we zo ver gekomen. Met microkrediet kunnen we nog verder gaan. Op naar de toekomst!
Bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Microkrediet
Over de Auteur
Een kritische lezer en luisteraar met een mening over allerlei onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen