FB pix Tweede hypotheek - Artikelpost

Tweede hypotheek

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3183 | Aantal woorden: 439 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer je wilt beschikken over extra financiële mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het renoveren van de woning, dan kan je een tweede hypotheek afsluiten. Kort verwoord, de tweede hypotheek is een lening op hetzelfde onderpand als de eerste hypotheek, en wordt doorgaans verstrekt op basis van de overwaarde van de woning. Als je een tweede hypotheek afsluit, dan leen je meer dan 100% van de executiewaarde van de woning. De executiewaarde is gelijk aan de verkoopwaarde van een woning bij gedwongen verkoop.

Het is altijd mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten onder andere condities dan een eerste hypotheek, idem dito voor de rentesoort. In theorie kan je de tweede hypotheek ook onderbrengen bij een andere hypotheekverstrekker, maar in de praktijk komt dit zelden voor, want de meeste hypotheekverstrekkers zijn hiervan geen voorstander. De eerste hypotheekverstrekker heeft namelijk voorrang bij betalingsproblemen, waardoor de tweede hypotheekverstrekker geld verliest.

Je kunt wel een tweede hypotheek afsluiten bij een andere hypotheekverstrekker, maar dan moet je wel een fors hogere rente betalen. De rente die moet worden betaald is daarentegen wel aftrekbaar, mits de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het onderhouden c.q. verbeteren van de woning, anders is het geen tweede hypotheek, maar een krediethypotheek. Krediethypotheken zijn populair, aangezien bij deze hypotheekvorm flexibel kan worden afgelost en geld kan worden opgenomen.

Woning verbouwen? Tweede hypotheek afsluiten

Veel huiseigenaren kiezen voor een tweede hypotheek of krediethypotheek, het is namelijk de goedkoopste manier om veranderingen aan de woning te financieren. Je kunt niet zomaar een tweede hypotheek afsluiten, daarvoor moet je eerst beschikken over een zogenaamd taxatierapport of gemeentelijke WOZ beschikking. Wanneer de woningwaarde toeneemt door de toekomstige verbouwingen, dan moet het taxatierapport de executiewaarde na verbouwing vermelden.

Bij een tweede hypotheek wordt het geld niet direct uitbetaald, maar ondergebracht in een bouwdepot. Je kunt pas beschikken over geld als je facturen kunt overleggen, bij aanbetalingen is dat soms problematisch. Onder deze alinea zijn nogmaals kort de voordelen van een tweede hypotheek opgesomd.

Voordelen tweede hypotheek

  • Tweede hypotheek of krediethypotheek is goedkoper dan persoonlijke lening.
  • Afgeloste bedragen kunnen weer worden opgenomen, binnen een vastgesteld kredietlimiet.
  • Je maakt aanspraak op renteaftrek bij een tweede hypotheek, mits de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het onderhouden, hetzij verbeteren van de woning, dat is ook van toepassing op de persoonlijke lening.


Over de Auteur

Als bron voor dit artikel heeft www.hypotheekofferte-nu.nl gediend. Wil je alle soorten hypotheken vergelijken, ga dan snel langs op deze website.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo