FB pix Waar bestaan de lasten van een hypotheek uit? - Artikelpost

Waar bestaan de lasten van een hypotheek uit?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1461 | Aantal woorden: 442 | Datum: | 0 commentaar

De eerste vraag die we moeten beantwoorden, "Wat is nu eigenlijk een hypotheek?". In het woordenboek staat het als volgt beschreven: een hypotheek is een zekerheidsrecht. Het recht van de hypotheek wordt bij het afsluiten van deze hypotheek aan de geldverstrekker gegeven. In deze context is dit recht van hypotheek de zekerheid voor de terugbetaling van de lening.

Als we kijken naar de praktijk dan is een hypotheek meestal een geldlening waarbij een onroerend goed, zoals een woning of een bedrijfspand, als onderpand dient voor de lening. Zodoende kan de geldverstrekker, wanneer de geldlening niet terugbetaald wordt, binnen een gesteld termijn van de overeenkomst de woning bijvoorbeeld verkopen om zodoende de lening in één keer weer terug te vorderen. De opbrengst van deze verkoop moet dan wel de openstaande lening afdekken en dit is niet altijd het geval waardoor nog een restschuld bestaat.

Drie delen
We kunnen een hypotheek in de meeste gevallen opdelen in drie afzonderlijke delen. Het 1e deel is de geldlening zelf, de lening waarover dus de hypotheekrente betaald moet worden. De hoogte van de rente die moet worden betaald die is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de hoogte van de lening, de duur / de looptijd van de lening, de duur van de rentevaste periode (als hier sowieso sprake van is), de gekozen hypotheekvorm en de economische situatie in Nederland die meestal de hoogte van de rente bepaald.

Het tweede gedeelte van de hypotheek is de aflossing. Wat geleend wordt moet immers ook weer terugbetaald worden. Dit kan, afhankelijk van de hypotheekvorm, tijdens of aan het einde van de looptijd gedaan worden.

Het derde en laatste deel van de hypotheek is de verzekeringen. Met het afsluiten van een hypotheek gaan risico’s gepaard, en in veel van de gevallen ben je verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn overlijdensrisico verzekering, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid.

Bruto en Netto maandlasten
Er wordt soms gesproken over bruto maandlasten en netto maandlasten. Het verschil tussen de twee is dat de som van de rente, de aflossing en premie, bruto maandlasten genoemd worden. Als de woning waarop de hypotheek afgesloten wordt het hoofdverblijf is, mag de hypotheekrente afgetrokken worden waardoor je aan het einde van het jaar minder inkomstenbelasting betaalt. Er wordt van netto maandlasten gesproken als de hypotheekrente fiscaal afgetrokken kan worden.

Over de Auteur

Om meer te weten te komen over de zoektocht naar een hypotheek, bezoek opzoeknaareenhypotheek.nl waar je dit en nog veel meer zal terugvinden, inclusief informatie over de verschillende hypotheeksoorten en mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo