FB pix Wanneer een gerechtsdeurwaarder inschakelen - Artikelpost

Wanneer een gerechtsdeurwaarder inschakelen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1277 | Aantal woorden: 700 | Datum: | 0 commentaar

Dagvaarding door de deurwaarder

Op de aanmaningen die de gerechtsdeurwaarder verstuurt staat het bedrag wat verschuldigd is plus de incassokosten, ook wel buiten-gerechtelijke kosten genaamd, omdat deze onkosten worden gemaakt voor de incassoprocedure bij de rechter die eventuele moet worden gemaakt.

De gerechtsdeurwaarder zal de kwestie aan de rechter bij het kantongerecht aanbieden.
Uw schuldenaar krijgt dan een exploot van de deurwaarder waarin staat vermeld de bepaling van de rechter en de termijn wanneer de debiteur voor de rechter dient te komen.Deurwaarder inzetten

Het eerste wat men normaal gesproken onderneemt is een incassobureau benaderen als uw klant of schuldenaar zijn of haar nota niet op tijd of niet helemaal heeft betaald.
Het incassobureau stuurt uw klant dan verscheidene sommaties en aanmaningen. Als uw klant of schuldenaar niet reageerd op het incassobureau dan kan het incassobureau een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder (of gerechtsdeurwaarder) kan een gerechtelijke geding bij de rechter opstarten, zodra de gerechtsdeurwaarder over een uitspraak tegen uw schuldenaar beschikt kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op de eigendommen zoals loon, banktegoed of zelfs spullen.


Exploot van de Deurwaarder

Een geding start, in de richtlijn, niet eerder dan nadat een exploot is uitgebracht. Het dagvaarden van een gedaagde wordt door een gerechtsdeurwaarder gedaan.
De gerechtsdeurwaarder zal de dagvaarding uitgeven door middel van een exploot. Hierbij wordt de gedaagde geacht kennis te hebben genomen van de procedure die jegens hem gestart is. Naast het proces dat begint met een daging bestaat in Nederland ook de verzoekschrift-procedure, waarbij een gerechtelijke proces wordt ingeleid door het voorstellen van een aanvraag bij de bedoelde gerechtelijke afdeling.


De oproep staat echter ter discussie. Tot nu toe wordt het belang van het aanbrengen van de daging op zijn nut geschat, omdat de gerechtsdeurwaarder daarbij, doorgaans, verbaal contact heeft met de gedaagde. De gerechtsdeurwaarder kan bij dat contact de gedaagde desgevraagd rapporteren over de gang van zaken bij de rechter en de manier waarop de aangeklaagde verdediging kan voeren als de beklaagde het met de eis niet eens is. Extra voordeel van de oproep door een gerechtsdeurwaarder is het feit dat de gerechtsdeurwaarder steeds individueel het adres van een beklaagde bezoekt en daar uiteraard kennis kan nemen van de feitelijke situatie.

Zo kan onder andere worden voorkomen worden dat de daging op het postadres
van de beklaagde wordt gelaten als ter plaatse blijkt dat het huis onder andere leeg en te koop staat. Dit geeft daarom meer rechtszekerheid dan een oproeping die via postbode wordt toegezonden.

Gerechtsdeurwaarders worden door de Kroon benoemd

  • Om tot gerechtsdeurwaarder benoemd te mogen worden moet men minimaal 25jaar oud zijn
  • een diploma van doctor of licentiaat in de rechten hebben
  • een getuigschrift kunnen voorleggen van goed zedelijk gedrag, uitgereikt door het stadsbestuur van de woonplaats
  • in één of meer gerechtsdeurwaarderskantoren een effectieve gehomologeerde leertijd hebben doorgemaakt van twee volle jaren zonder onderbreking


Door het beëindigen van de accreditering bij een gerecht, is voorts de historische taak van de gerechtsdeurwaarder om de orde tijdens de zittingen van het gerecht te beschermen
komen te vervallen. Deze bezigheid wordt vanaf de invoering van de Gerechtsdeurwaarderswet uitgeoefend door gerechtsbodes en/of overig personeel.

Niet-ambtelijke werkzaamheden

Gerechtsdeurwaarders zijn naast hun ambtelijke plichten tevens zelfstandig ondernemer. Hiermee valt te denken aan buitengerechtelijke incassozaken, juridisch raadgeving, juridische raadgeving in procedures voor de kanton rechter, het opmaken van algemene voorwaarden en dergelijke.

Over de Auteur

Incassobureauinschakelen.net voor onafhankelijke informatie voor het bedrijfsleven over incasso en incassozaken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Deurwaarder Van Dokkem laat niet met zich spotten
Deurwaarder Van Dokkem laat niet met zich spotten

€ 36,62
Toon product

De man die niet van deurwaarders hield
De man die niet van deurwaarders hield

€ 11,98
Toon product

DE 9.635.080,23 CLAIM
DE 9.635.080,23 CLAIM

€ 19,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo