FB pix Wat bepaalt de waarde van een woning? - Artikelpost

Wat bepaalt de waarde van een woning?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2415 | Aantal woorden: 665 | Datum: | 0 commentaar

Locatie, locatie, locatie is een veel gehoorde kreet. En terecht zou je zeggen. De plek kun je maar 1 keer kopen en kun je niet veranderen. Beter een lelijk huis in een mooie buurt dan een mooi huis in een lelijke buurt. Allemaal waar. Maar dan,.. welke invloeden bepalen in een buurt met homogene woningen nu dat het ene huis meer waard is dan het andere?.

Op het eerste gezicht wordt snel gedacht aan keukeninrichting, badkamer of zelfs vloerafwerking. Allemaal zaken die inderdaad de waarde van een woning kunnen beïnvloeden. Immers, als de keuken en badkamer aan staan hoeft hier geen geld meer te worden uitgegeven. Belangrijker echter zijn zaken als:

  • Bouwjaar woning
  • Kozijnen
  • Daken
  • Wel of geen dubbel glas
  • Ketel bouwjaar
  • Indeling
  • Kleurstelling
  • Inrichting

Bouwjaar woning / staat

Om met het bouwjaar te beginnen: aangenomen mag worden dat jonge woningen nog weinig mankementen vertonen aan kozijnen, daken, of andere technische zaken. Daarnaast worden de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd met 10 jaar garantie tegen bouwkundige gebreken. Dit spreekt veel kopers aan.

Kozijnen / beglazing

Oudere woningen vertonen vaak als eerste gebreken aan kozijnen, gevolgd door platte daken. Beiden dure gebreken als ze hersteld moeten worden. Het ontbreken van dubbele beglazing gaat vaak gepaard met gebrekkige kozijnen. Het enkele glas in oude kozijnen is niet alleen een bron van energieverspilling maar heeft door de jaren heen vaak middels condensatie gezorgd voor een ongezond houtklimaat.

Ketel bouwjaar

Een oude ketel (tussen 10 en 15 jaar) zorgt voor hoge stookkosten en hogere onderhoudskosten en ondanks de enorme prijsval van de afgelopen jaren denken veel kopers dat het vervangen van een ketel veel geld kost en voor overlast zorgt. Ketels echter zijn door de opkost van internet en zzp`ers veel goedkoper geworden dan vroeger en zijn bijzonder klein geworden.

Indeling

Een praktische indeling vermeerdert de waarde van een woning. Tuingerichte woonkamers met openslaande deuren, woonkeukens en slaapkamers en/of badkamers op de begane grond doen het erg goed. De openslaande deuren vergroten het vrijheidsgevoel, woonkeukens vergroten het thuisgevoel en de slaapkamer en badkamer op de begane grond maken een woning levensloopbestendig.

Kleurstelling

Een lichte moderne kleurstelling wordt over het algemeen beter gewaardeerd dan de bruin met bruin tinten van de jaren `70 en `80. Vreemd genoeg worden slecht geschilderde maar in lichte kleuren uitgevoerde muren en kozijnen beter gewaardeerd dan perfect onderhouden glimmend blank gelakte hardhouten kozijnen (donkerbruin). Vermoedelijk heeft dit te maken met de associatie met vroegere bouwjaren en het gevoel van licht en ruimte.

Inrichting

De meest vreemde factor die de waarde van een woning bepaald dat is wel de inrichting. Vreemd omdat dit het enige onderdeel is van de woning waarvan contractueel vastgelegd wordt dat het uit de woning gehaald wordt bij overdracht. Toch bepaald de inrichting van een woning de eerste indruk. Een verzorgt en opgeruimd interieur met fraaie meubelen en niet te veel persoonlijke spullen geeft de indruk van een even goed verzorgt huis in zijn geheel.

Woning verkopen

Het lijkt raadzaam om te overwegen of bij een voorgenomen verkoop bovenstaande punten na te lopen en daar waar mogelijk te verbeteren. Een gedegen voorbereiding op de verkoop kan het verschil maken tussen wel of niet verkopen en de hoofdprijs of weggeven.Over de Auteur

Marcus is webmaster van diverse websites in zowel vastgoed als financiele en vrijetijds onderwerpen, waaronder ook De-makelaar-vertelt.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo