Wat Cyprus zou moeten doen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: thomasth | Via Artikel Post
Gezien: 766 |
Aantal woorden: 402 |
Datum: Tue, 19 Mar 2013 |
0 commentaar
Momenteel zit Cyprus in enorme problemen en houden ze de economische markten in spanning. De banken hebben immense geldsommen nodig van de Europese Unie om te blijven bestaan. De oorzaak ligt hem vooral bij de deposito's die de banken hebben. Maar liefst 30% van deze deposito's zijn van Russische bedrijven en particulieren. De Russen zagen Cyprus als een fantastisch oord om hun geld, bijna belastingvrij, te storten. Het gaat hier dan ook om grotere sommen zwart geld, $49 miljard om precies te zijn.
De som van deze deposito's is bijna 3 keer zo groot als het jaarlijkse nationaal inkomen, wat niet gezond kan zijn voor een economie. Dit zagen we namelijk al eerder bij Ierland aan het begin van de crisis. Wat kan Cyprus nu doen om hier bovenop te komen?
Natuurlijk hebben ze de steun nodig van de Europese Unie, anders is de economie niet meer in stand te houden. Wat Cyprus ook zou kunnen doen is alvast zorgen dat ze zelfvoorzienend worden. Ze zijn namelijk een klein eiland midden in de Middellandse Zee, dit betekent heel veel zon! Hierdoor is het een uitstekend idee om heel Cyprus te voorzien van zonnepanelen zodat ze compleet zelfvoorzienend kunnen zijn in energie. Dit zal zorgen voor een immense kosten reductie. Dit omdat het zonnepanelen rendement steeds hoger wordt.
Dit zal ook betekenen dat de koopkracht van de inwoners toeneemt waardoor zij meer kunnen consumeren. De economie zou hierdoor, natuurlijk in combinatie met andere factoren, weer langzaam kunnen herstellen. Wanneer blijkt dat zonne-energie opwekken op Cyprus gunstig is zullen er bedrijven zijn die kiezen om hun fabriek hier te gaan plaatsen. Dit zorgt ook weer voor een impuls van de economie.
Het gaat hier om een fractie van een geheel plan die zal moeten worden uitgevoerd om de economie weer op orde te krijgen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere westerse landen die landen in Azië voorbij zien razen met grote groeicijfers. Willen wij aan de top blijven moeten we blijven investeren en innoveren; crisis of geen crisis.
Over de Auteur
Dit artikel is geschreven door Thomas den Helder, een student Economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen