Wat houdt bewindvoering precies in?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: jbmarketing | Via Artikel Post
Gezien: 354 |
Aantal woorden: 917 |
Datum: Mon, 25 Apr 2022 |
0 commentaar
Heeft u last van geldproblemen? Dan biedt bewindvoering wellicht uitkomst. Bewindvoering is een beschermende maatregel waarbij iemand anders gemachtigd wordt om jouw financiën te beheren. Hierbij krijg jij als cliënt “leefgeld” van de bewindvoerder. Dit kan je, zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken om van te leven.
Het voordeel van bewindvoering is dat eventuele schuldeisers (überhaupt alle financiële post) via de bewindvoerder loopt, waardoor jij er geen omkijken meer naar hebt. Dit zorgt zowel financieel als mentaal voor rust.
Is een bewindvoerder gratis?
Een bewindvoerder is in principe niet gratis. De kosten die een bewindvoerder in rekening mag brengen wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Echter, in bijna alle gevallen worden deze kosten vergoed door de gemeente, waardoor het uiteindelijk voor jouw wel gratis is.
Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
Een bewindvoerder neemt in principe al het werk op het gebied van financiën van je over. Dit betreft ook de afhandeling van alle post die hier betrekking op heeft. Daarnaast doet een bewindvoerder ook het volgende:
- De betalingen doorvoeren
- Het in kaart brengen van een begroting
- Indienen van de jaarlijkse belastingaangifte (inkomstenbelasting)
- Aanvragen van bijzonder bijstand, eventuele toeslagen en kwijtscheldingen
- Leefgeld berekenen en uitkeren
- Je inkomen bewaken en in de gaten houden
Indien er sprake is van problematische schulden komen daar nog een aantal taken bij. Denk hierbij aan het vaststellen van een schuldenlijst. Het treffen van betalingsregelingen met schuldeisers en het aanvechten van beslag op inkomen, inboedel en bank.
Hierbij komt het eigenlijk neer op een begeleidingstraject om de cliënt op termijn weer schuldenvrij te krijgen. Bij de start van het traject zullen er twee nieuwe bankrekeningen aangevraagd worden. Een leefgeldrekening (voor de cliënt) en een beheergeldrekening voor de bewindvoerder. Vanuit de beheergeldrekening zal er dan (doorgaans wekelijks of maandelijks) leefgeld gestort worden. Dit bedrag zal altijd voldoende zijn om van te kunnen leven, maar het zal uiteraard geen vetpot zijn. Het leefgeld wordt immers berekend op basis van wat er daadwerkelijk binnenkomt.
Over de Auteur
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen