Wat is de bonus-malusladder? - Artikelpost

Wat is de bonus-malusladder?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 950 | Aantal woorden: 739 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer je met je auto meer jaren opbouwt die schadevrij zijn, krijg je steeds meer korting op de verzekering van je auto. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd, omdat je de korting ontvangt omdat je geen inning hebt gedaan voor schade aan je auto. Per autoverzekeraar verschilt de hoeveelheid voordeel die je ontvangt. De hoeveelheid voordeel je krijgt na een x aantal schadevrije jaren, heet ook wel de bonus-malusladder.
Wanneer bouw je schadevrije jaren op?

Je bouwt aan je schadevrije jaren wanneer je geen schade rijdt aan je auto en dit ook niet meldt bij je autoverzekeraar. Met elk jaar dat je rijdt zonder schade klim je een trede op de bonus-malusladder. Hoe hoger je op de ladder krijgt hoe meer korting je krijgt. Je krijgt dus meer no-claimkorting, wat ook wel de bonus wordt genoemd. Als je toch schade rijdt en dit bij je verzekeraar meldt dan daal je ook op de bonus-malusladder, wat er dus zorgt dat je een lagere no-claimkorting krijgt en je premie per maand dus omhoog gaat.


Kan je een negatief aantal schadevrije jaren hebben?

Wanneer je een schadeclaim indient daal je vaak snel op de bonus-malusladder, vaak al met meerdere treden per claim, maar dit verschilt per autoverzekeraar. De premie gaat altijd eerder omhoog dan dat deze naar beneden gaat. Het is bij sommige verzekeraars zelfs mogelijk dat je een negatief aantal schadevrije jaren komt. Hierdoor stijgt je premie (malus) dus. Je kunt alleen een negatief aantal schadevrije jaren krijgen wanneer je in een jaar meerdere schadeclaims indient en/of wanneer je voor het eerst een autoverzekering geopend hebt en meteen een schadeclaim indient. De verzekeraar ziet je dan immers als een groot risico en laat je ook veel premie betalen.


Ik ben niet schuldig aan de schade

Wanneer je geen schuld hebt aan de schade van je auto daal je ook niet op de bonus-malusladder. De schade aan de auto wordt immers bij de schuldige gehaald en de hoogte van je premie per maand verandert dus ook niet.


Check altijd de bonus-malusladder

Wanneer je weet dat je een voorzichtige rijder bent, is het altijd slim om naar de bonus-malusladder te kijken wanneer je een autoverzekering af gaat sluiten. Indien je namelijk een verzekering hebt met een goede bonus-malusladder en je rijdt een flink aantal jaren schadevrij, kan het zo zijn dat je in de toekomst een zeer voordelige verzekering hebt.

 

Over de Auteur

Autoverzekering.nl informeert over alles wat je moet weten van je autoverzekering. Hoe vind je de beste autoverzekering? Bekijk onze website.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo