Wat kost een scheiding? - Artikelpost

Wat kost een scheiding?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 690 | Aantal woorden: 504 | Datum: | 0 commentaar

Een echtscheiding kost geld maar wat kost een scheiding eigenlijk? De kosten van een scheiding worden vooral bepaald door de kosten van de gerechtelijke procedure en door de advocatenrekening.

Wie niet in staat is om de kosten van een scheiding te betalen kan in aanmerking komen voor een toevoeging, dat wil zeggen dat een gedeelte van de kosten worden vergoed door de staat.

Verzekering
Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft doet er goed aan eens te bekijken in hoeverre de verzekering de kosten dekt. Veel verzekeringen dekken ook (een deel van de kosten van) mediation.

Hoe hoog zijn de kosten van een echtscheiding?
Het duurste onderdeel van de echtscheiding is de advocaat. Deze rekent ongeveer 175,- per uur maar je kunt vaak wel afspraken maken over de kosten van de hele procedure. Het is de moeite waard hierover in gesprek te gaan als de partners on speaking terms zijn en er geen grote meningsverschillen zijn over de afhandeling van de echtscheiding.

Er zijn advocatenkantoren die een complete echtscheiding aanbieden voor een aantrekkelijke all-in prijs. Je hoeft dan maar één keer langs te komen en de rest gaat via internet. Hiermee bespaar je niet alleen kosten maar ook (reis)tijd.

Eén of twee advocaten?
Het zal duidelijk zijn dat in bovenstaande gevallen de partners één gezamenlijke advocaat hebben. Eén advocaat is uiteraard goedkoper dan twee en bovendien versnelt het de procedure.

Ook zal een gezamenlijke advocaat ervoor zorgen dat partijen niet nodeloos uit elkaar gedreven worden, wat bij twee advocaten wel kan gebeuren. De zaak gaat daardoor langer duren en wordt ook vaak pijnlijker dan nodig.

Complexe echtscheidingen
In meer complexe situaties ontkom je er soms niet aan dat de kosten hoger uitvallen, maar ook dan is het mogelijk gezamenlijk te scheiden met één advocaat.

Griffiekosten en andere bijkomende kosten
Ook voor het procederen voor de rechtbank moet je betalen. Dit zijn de zogenaamde griffierechten. Soms zijn er ook nog bijkomende kosten van een mediator, bijvoorbeeld voor het helpen opstellen van een ouderschapsplan en voor het opstellen van het convenant.

De kosten beperken
Of u nu kiest voor een eigen advocaat of voor een gezamenlijke advocaat, u kunt de kosten beperken door zuinig om te gaan met zijn/haar tijd. Dit betekent: goed voorbereiden, uzelf vooraf goed informeren en bij de advocaat zo min mogelijke verdoen. U moet hem of haar ook geen zaken laten uitvoeren die u ook zelf kunt doen. 

Over de Auteur

Bij Gezamenlijk-Scheiden.nl hopen we stellen die scheiden samen verder te helpen. Scheiden hoeft niet atlijd duur en ingewikkeld te zijn.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[354 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[122 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo