Wat te doen met je erfenis? - Artikelpost

Wat te doen met je erfenis?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1019 | Aantal woorden: 458 | Datum: | 0 commentaar

Het is lastig om aan te denken, maar het geeft rust om te weten dat alles na je overlijden goed is geregeld. Dit scheelt ook een hoop gedoe onder de nabestaanden. Een lastige beslissing die genomen moet worden is het nalaten van een erfenis. Dit kan in de vorm van geld of spullen. Hieronder zijn enkele mogelijkheden weergegeven en wordt er beschreven hoe de erfenis in zijn werk gaat.
De beslissing aan wie welke spullen wordt achtergelaten na zijn/haar overlijden wordt gedaan in het testament. Deze kan worden opgesteld bij een notaris. Hierin worden alle erfgenamen vermeld.

De erfenis die wordt nagelaten wordt onder alle erfgenamen verdeeld. Dit kan alleen gebeuren wanneer alle erfgenamen het eens zijn over de verdeling van alle spullen. Wanneer iemand het ergens niet mee eens is, kunnen de spullen niet verdeeld worden.
Wanneer de erfgenamen het niet met elkaar eens worden, kan er een mediator worden ingeschakeld. Deze bemiddeld tussen alle betrokkenen.
Een andere mogelijkheid om de erfenis te verdelen is door iemand een volmacht te geven. Zo wordt de verdeling van de spullen door één erfgenaam geregeld.

De wet gaat er van uit dat de erfgenaam de erfenis accepteert. Maar de persoon in kwestie is dit niet verplicht. Het is mogelijk om de erfenis te verwerpen. Hiervoor moet er een verklaring worden afgelegd bij de arrondissementsrechtbank in het arrondissementsgebied waar de overledene voor het laatst heeft gewoond. Een dergelijke verklaring kost rond de €100,-.
Voor het maken van een verstandige keuze over het accepteren van de erfenis of deze te verwerpen kan er iemand worden ingeschakeld die helpt met het maken van deze keuze.

Echter is het ook mogelijk om de erfenis aan een goed doel te schenken. Door het nalaten van een erfenis aan een goed doel ben je er zeker van dat er iets nuttigs met je geld gedaan gaat worden. Er zijn meer dan 100 goede doelen die zich hebben aangesloten bij een campagne. De bedoeling van deze campagne is om de mogelijkheid van het nalaten van een erfenis aan een goed doel te vergemakkelijken, en bekender onder het publiek te maken.
Doordat er zoveel goede doelen zijn is het lastig om een keus te maken. Daarom is het ook mogelijk om meerdere goede doelen een deel te geven. Ook is het niet nodig om de gehele erfenis te verdelen aan goede doelen.    

Over de Auteur

Ronald Molenaar is een freelnace tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[356 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo