Wat zijn aftrekbare kosten voor de zzp’ er? - Artikelpost

Wat zijn aftrekbare kosten voor de zzp’ er?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 337 | Aantal woorden: 1512 | Datum: | 0 commentaar

Elke zzp’er stelt de vraag. Welke kosten mag ik wel aftrekken voor de Inkomstenbelasting. Helaas niet alle kosten, want er zijn spelregels. Zzp-boekhouder zet ze op een rij.

U geeft een bedrijfsborrel, of u luncht met klanten. Deze kosten zijn aftrekbaar voor 80 procent. Dit geldt ook voor een zakendiner.

Uw mobiele telefoonabonnement en de kosten zijn aftrekbaar al dient u wel rekening te houden met een bijtelling voor privé gebruik. Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor alleen de zakelijke gesprekken zijn dat wel.

Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet. Hieronder volgen meer tips van de boekhouder-zzp.

Zo druk met uw werk dat sporten er wel eens bij in schiet? Overweeg dan eens een fiets van de zaak! Daarmee bent u zowel fysiek als fiscaal slim bezig!

Zeker als u veel klanten of opdrachten in uw nabije omgeving heeft, is het een gezonde optie om daarvoor de fiets te gebruiken. Bovendien bespaart u daarmee brandstof en parkeerkosten én helpt u ook het milieu een handje. Voordelen te over dus.
Fiscaal voordeel

Maar er zijn ook fiscale voordelen. De ZZP-boekhouder geeft graag advies over aftrekbare kosten.

En  vertelt u hier graag over. “Er zit een groot fiscaal voordeel aan het kopen van een fiets van de zaak.” Hij rekent voor: “Stel, u koopt een fiets voor € 2.000 exclusief btw, dan komt daar € 420 btw bovenop. Aan de kassa rekent u het totaalbedrag van €2.420 euro af. De btw kunt u als zzp’er verrekenen met de omzetbelasting die u moet betalen. De resterende € 2.000 euro staan als activa op de balans. In vijf jaar tijd wordt dit afgeschreven als bedrijfskosten.” Al met al levert dit een voordeel van zo’n 40 procent op, aldus de ZZP-boekhouder. “De fiets waarvoor u in de winkel  €2.420 voor heeft betaald, kost u op die manier netto slechts € 1.200.” Tel uit uw winst.

 

De belangrijkste aftrekposten zzp

Onderstaande aftrekposten mag u als zzp'er benutten.

1. Zelfstandigenaftrek

Wanneer de Belastingdienst u ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting én voldoet aan het urencriterium, heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. U mag jaarlijks € 7.280 aftrekken. Meer informatie over de zelfstandigenaftrek.

2. Startersaftrek

 

Kosten gemaakt in de aanloopfase

Aftrekbaar zijn alle kosten die je voor een onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met de duidelijke bedoeling een onderneming tot stand te brengen: kosten die je hebt gemaakt voordat de onderneming van start ging. Denk aan kosten voor een marktverkenning of andere ingewonnen adviezen. Lees ook eens het artikel over de regeling voor privé aangekochte zaken.

Startende zzp’ers mogen de zelfstandigenaftrek verhogen met een startersaftrek van € 2.123. Dit mag in de eerste 5 jaar van de onderneming en maximaal 3 keer. U heeft recht op de startersaftrek als u:

Recht heeft op de zelfstandigenaftrek

In de voorgaande 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek heeft benut. Ten minste 1 jaar geen ondernemer was in dezelfde periode. Meer informatie leest u in het artikel ‘Startersaftrek’.

3. Mkb-winstvrijstelling

Maakt u winst? Dan mag u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Sinds 2010 is het niet meer nodig om meer dan 1225 uur per jaar te maken. In 2019 is de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst, na aftrek van de ondernemersaftrek.

4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als startende zzp’er moet u meestal investeren. Denk bijvoorbeeld aan een inventaris, bedrijfswagen of materiaal. Wanneer u een bedrag tussen de € 2.301 en € 318.449 heeft geïnvesteerd, mag u aanspraak maken op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Afhankelijk van het bedrag, mag u een percentage opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

5. Meewerkaftrek

Wanneer uw fiscale partner meewerkt in uw bedrijf, maar daarvoor geen salaris ontvangt, heeft u recht op de meewerkaftrek. Dit is een aftrekpost die u kunt benutten wanneer uw partner minsten 525 uur per jaar voor u werkt en daarvoor niet meer dan € 5.000 krijgt. Uw partner mag dus ook niet bij u in dienst zijn.

6. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

In tegenstelling tot werknemers in loondienst, bouwt u als zzp’er niet automatisch pensioen op. Een deel van uw winst mag u daarom reserveren voor uw pensioen. Dit wordt ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. U hoeft over dit bedrag niet direct belasting te betalen. Er zit wel een max aan het te reserveren bedrag. In 2019 mag dit niet hoger zijn dan 9,44% van de winst en maximaal € 8.999.

7. Willekeurig afschrijven

Wanneer u bedrijfsmiddelen duurder dan € 450 heeft aangekocht, moet u deze afschrijven. U mag zelf weten hoe en wanneer u dit doet. Dit wordt ook wel willekeurig afschrijven genoemd. Door dit slim te verdelen, kunt u per jaar best wat euro’s besparen. U moet hiervoor wel een eenmanszaak, vof, cv of maatschap als rechtsvorm hebben én recht hebben op de startersaftrek.

Kortom, wees er van bewust dat u als ondernemer best wel wat fiscaal voordeel kunt behalen! Hopelijk heeft u veel baat bij deze opsomming van de aftrekposten zzp en hoeft u hierdoor minder belasting te betalen.

 

Kosten van de verhuizing

De verhuiskosten en kosten voor huisvesting  buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Gaat u privé verhuizen maar heeft u ook zakelijke spullen dan is ws een deel aftrekbaar van de verhuizing. Vraag om twee aparte facturen bij de verhuizer.

 

De aftrek van werkruimte.

Andere kosten die volledig aftrekbaar zijn bijvoorbeeld: verzekeringen, onderhoudskosten, inschrijving in het handelsregister, briefpapier en ander correspondentiemateriaal en adviezen over de levensvatbaarheid van je bedrijf.

 

Representatiekosten en sponsoring

Soms is de juiste omschrijving van een kostenuitgave zeer belangrijk. U kunt voor een lokaal  event eten ter beschikking stellen, maar als u om een tegenprestatie vraagt  dan bent u sponsor en zijn de kosten onder reclamekosten voor 100 procent aftrekbaar. Vraag om een factuur en zet ook – indien van toepassing- de BTW op deze factuur.

Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om verschillende informatie te delen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo