FB pix WOZ Waarde Bezwaar - Artikelpost

WOZ Waarde Bezwaar

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 947 | Aantal woorden: 520 | Datum: | 0 commentaar

Die waarde zal door verschillende instanties worden gebruikt om heffingen aan u op te leggen. U moet hierbij denken aan de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapheffingen en het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. 

Verder wordt de WOZ-waarde per 1 januari 2010 gebruikt voor de waarde van woningen die u via erfrecht verkrijgt (erfbelasting) en voor de waarde van andere woningen in box 3. Hoe hoger de vastgestelde WOZ-waarde, hoe meer u dus zal dienen betalen aan heffingen en belastingen . Plus een te hoge WOZ-waarde zorgt niet alleen dit jaar voor een hoge belastingbijdrage, maar tevens de volgende jaren. Een te hoge schatting zal namelijk nog vele jaren doorwerken. 

Wat levert het u op zult u zeggen , bezwaar maken. 

Dat kan toch niet veel zijn. Ingeval het de onroerendezaakbelasting (OZB) betreft levert dit inderdaad niet veel op. Een waardeverlaging van enkele tienduizenden euro's levert slechts tientjes mindere belastingheffing op. Toch ligt daar niet het echte gewin . Dat ligt namelijk bij het eigen woningforfait. Hier levert een waardeverlaging van enkele tienduizenden euro's al snel honderden euro's minder belastingheffing betalen op. En dat scheelt!

Een overmatig hoge WOZ-waarde kan voor u dus uitgestrekte financiële gevolgen hebben en bezwaar maken heeft dan zeker frequent zin. Iedere woningbezitter kan binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking gemotiveerd bezwaar maken bij zijn gemeente tegen de hoogte van de getaxeerde woningwaarde. U kunt het bezwaar maken tevens opdragen aan bedreven specialisten op dit gebied .

De kredietcrisis is begonnen in het herfst van 2008. De verwachting is dat u de gevolgen van de kredietcrisis nu echt correct gaat terugzien in de WOZ-waarde. Blijkens de Waarderingskamer zijn de WOZ-waarden met 2 % gedaald ten opzichte van het vorige jaar. Let wel: dat is een landelijk gemiddelde.

De WOZ-waarde wordt maatschappelijk steeds breder gebruikt ; banken aanvaarden de WOZ-waarde doorgaans als bewijsstuk dat de waarde van de woning behoorlijk garantie is voor een (tweede) krediet ofwel als bewijsstuk dat het zogenaamde toptarief (hoger rentetarief als de lening meer bedraagt dan de executiewaarde ) niet meer betaald hoeft te worden. Per 1 januari 2010 mogen notarissen, hypotheekverstrekkers en banken onder bepaalde voorwaarden de WOZ-waardes opvragen bij de gemeente. Die regeling is getroffen in verband met de bestrijding van de vastgoedcriminaliteit.

WOZ-waarde en Erfbelasting 

Vanaf 1 januari 2010 is de WOZ-waarde van woningen ook de grondslag geworden van het te betalen bedrag aan erfbelasting. Als de notaris de verklaring van erfrecht heeft opgemaakt mogen de erfgenamen een nieuwe WOZ-beschikking opvragen , contra deze beschikking kan bezwaar woz gemaakt worden. Ingeval de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld lopen de erfgenamen het risico behoorlijk meer erfbelasting te betalen dan noodzakelijk . Dit financiële schade loopt, gelet op het tarief van de erfbelasting, als snel in de (tien) duizenden euro's.

Over de Auteur

Ik schrijf artikelen over van alles en nog wat.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo