FB pix Woz taxateur, hoe wordt mijn woning getaxeerd? - Artikelpost

Woz taxateur, hoe wordt mijn woning getaxeerd?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1632 | Aantal woorden: 812 | Datum: | 0 commentaar

Belangrijk bij de waardering van een onroerende zaak zijn twee uitgangspunten. Het eerste uitgangspunt bepaald dat uit moet worden gegaan van de waarden die bij overdracht van de volle en onbezwaarde eigendom zou gelden. Het tweede uitgangspunt voegt daar nog aan toe dat na  overdracht van de zaak onmiddellijk en in volle omvang in gebruik wordt genomen.

De waarde in het economische verkeer van objecten is, in principe, het uitgangspunt voor de Wet WOZ. Deze waarde kan de taxateur door middel van verschillende methoden benaderen. Er zijn drie methoden:

-  De vergelijkingsmethode: Hierbij wordt de waarde van een onroerend zaak vergeleken met een soortgelijke onroerende zaak waarvan de transactiewaarde rond de peildatum bekend is. De waarderingsinstructie schrijft voor dat voor dat voor elk object één referentieobject moet worden aangegeven. 

- De bruto-huurwaardekapitalisatiemethode: Wordt veelal gebruikt voor grotere winkel- en kantoorpanden. De berekening is gebaseerd op de in markt gerealiseerde transactieprijzen en bruto huurprijzen van vergelijkbare objecten, vermenigvuldigd met een factor.  Deze zogenoemde kapitalisatiefactor wordt bepaald door ligging, kwaliteit en voorzieningen van het te taxeren object, vergeleken met de lokale factoren en de vraag en aanbod van gelijksoortige objecten. De kapitalisatiefactor wordt berekend door de gerealiseerde verkoopprijs te delen door de getaxeerde huurwaarde p/j. De bruto huurwaarde of terwijl de bruto huurprijs worden beïnvloed door de ligging, de stand en onderhoud, voorzieningen en aard van het gebouw.

- De discounted-cash-flow-methode: Dit is de nettocontantewaardemethode. De waarde wordt afgeleid van de mogelijke omzet van de gebruiker van de zaak. De reden is dat voor dergelijke objecten weinig marktinformatie aanwezig is. Om de waarde te berekenen worden toekomstig te genereren inkomsten en uitgaven contant gemaakt naar de peildatum. De omzet wordt berekend over een periode van twintig jaar, tenzij verwacht wordt dat de levensduur van het object minder bedraagt.

Voor woningen bepaald de taxateur de waarde door middel van de vergelijkingsmethode. Voor niet-woningen is niet vastgelegd welke van de drie methode moet worden toegepast. De uiteindelijke keuze hangt af van de beschikbare marktinformatie. Voor alle niet woningen geldt dat naast de waarde in het economisch verkeer, de taxateur tevens de waarde moet berekenen aan de hand van de gecorrigeerde vervangingswaarde. Bij deze methode wordt de waarde afgeleid uit de stichtingskosten waarop correcties worden toegepast.  De gecorrigeerde vervangingswaarde mag nooit hoger zijn dan de bedrijfswaarde van de onroerende zaak. De gecorrigeerde vervangingswaarde is de vervangingswaarde van de onroerende zaak waarbij rekening wordt gehouden met de staat waarin onroerende zaak zich op de waardepeildatum bevindt. Wilt u meer weten van het werk van een taxateur of een taxatierapport kijkt dan eens op Goedsheren.Over de Auteur

Taxateur Goedsheren

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo