FB pix Zilvergeld - Artikelpost

Zilvergeld

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2476 | Aantal woorden: 1016 | Datum: | 0 commentaar

Zilvergeld

Lang voordat de mens al echt geld in de vorm van munten, en zeker briefjes, hanteerde om handel mee te voeren werden er al stukjes zilver, en natuurlijk ook goud, gebruikt. De allereersten die deze twee edelmetalen gebruikten om mee te betalen waren ruim 3000 v. Chr. de Egyptenaren, dat zal u allicht niet verbazen want de farao’s waren er dikwijls als de kippen bij.

Eerste zilvermunten

Gebruikten de Egyptenaren zilver en goud aanvankelijk nog als betaalmiddel in de vorm van kleine klompjes die niet gemakkelijk te wegen waren, dan was het nog wachten tot 2500 jaar later voor de eerste munten in goud en zilver geslagen werden. Het ging hierbij om een legering van elektron, een combinatie van goud en zilver.

Geografisch gezien moeten we ons voor deze eerste munten verplaatsen van Egypte naar Griekenland en andere landen in de gordel van de Middellandse Zee waar dus de eerste goudmunten en zilvermunten geslagen werden.

Van dan af ging het snel en werden gouden en zilveren munten het geknipte betaalmiddel voor handelaars en de overheid. In 150 v. Chr. was de Romeinse zilveren denarius al de belangrijkste munteenheid in het ruime gebied rond de Middellandse Zee.

Zilver boven goud

In de periode tussen het einde van het Romeinse rijk tot de zestiende eeuw werden bijna alle munten in Europa van zilver gemaakt omdat er te weinig goud beschikbaar was.

Ontdekking van Amerika

Dat zou geleidelijk aan veranderen na de ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus. De Spaanse veroveraars vonden toen overal massaal zilver, maar ook goud in verschillende gebieden in Zuid-Amerika.

Uit die tijd dateren de zilveren munten uit Spanje die talers werden genoemd, dit naar de Oostenrijkse zilveren taler. Dit is meteen ook de oorsprong van onze Nederlandse (rijks)daler en van de Amerikaanse dollar.

Eerste Amerikaanse zilver munt

De eerste Amerikaanse zilveren munt, de zogenaamde half-dime, dateert uit 1792. In de loop der jaren zou ten gevolge van de stijgende zilverprijs het gehalte aan zilver in de Amerikaanse en de Europese munten steeds dalen, en na 1965 zit er in de Amerikaanse munten zelf geen zilver meer.

Verkoop zilver

Zeg nu zelf, wie droomt er niet van om met een hoop zilver in de buidel of tas naar een speciaalzaak te gaan en met een pak baar geld weer buiten te gaan? Die droom kan werkelijkheid worden. Puur zilver of zilver in de vorm van zilveren sieraden, zilveren juwelen, zilveren munten en zilveren voorwerpen dat maar in de lade of in de kluis ligt zonder dat je er iets mee doen, het is sneu want de industrie smeekt om zilver en daar kunt u alleen maar uw voordeel bij doen. Zilver is geld waard, veel geld zelfs want de prijs stijgt naar ongekende hoogten.

Misschien overweegt u nu de verkoop van uw zilver of bent u een tandarts die nog zilveren vullingen liggen heeft. Dit zou wel eens een winstgevend zaakje voor u kunnen worden, zeker nu de prijs van zilver zo hoog is.

Ook goud verkopen is mogelijk. Een goed adres voor goud inkoop is De Goudwaag in Den Haag. Voor goud verkopen Zwolle, Nijmegen of Haarlem is dat wellicht wat ver weg, maar tegenwoordig kan goud ook per post worden verkocht, bijvoorbeeld bij de Goudpost. Als u in Duitsland woont is Goldankauf Die Goldwaage Bamberg een goed adres om uw goud van de hand te doen.

Bij het zoeken naar een goed adres voor inkoop van goud en zilver is het van belang dat dit voor een betrouwbaar adres is. U kunt daar achterkomen door op internet eens wat te Googelen en ervaringen van anderen te lezen.Over de Auteur

De zilverexpert, een liefhebber van dit mooie edelmetaal die hier graag over schrijft en anderen daarover informeert.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo