Zonne-energie markt overspoeld met Chinese panelen - Artikel Post - Artikel Marketing

Zonne-energie markt overspoeld met Chinese panelen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: thomasth
Gezien: 400 | Aantal woorden: 404 | Datum: Sun, 24 Mar 2013 | 0 commentaar

De zonne-energie markt is de komende jaren exponentieel gegroeid. Vooral in Europa en de Verenigde Staten stappen steeds meer consumenten en bedrijven over op duurzame energie. Dit is ook de Chinese niet ontgaan. Zij hebben inmiddels een groot marktaandeel te pakken. Hoe is China het gelukt om tussen innovatieve westerse bedrijven zo een groot marktaandeel te bemachtigen?
Het is nog niet bevestigd, maar verwacht wordt dat de Chinese overheid immense bedragen gaf aan Chinese zonnepaneel bedrijven. Zo konden de bedrijven de panelen onder de kostprijs verkopen en zo de westerse concurrentie slim af zijn. Door deze praktijken hebben westerse bedrijven ook hun prijs laten zakken, waardoor het voor consumenten nog voordeliger is geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Helaas hebben hierdoor wel veel bedrijven een faillissement aan moeten vragen.


In Nederland is dit goed te merken; er is een daling te zien in zonnepaneel installateurs en producenten. Bijna alle productie vindt nu plaats buiten Nederland, voornamelijk in buurland Duitsland.


De Europese Unie is momenteel aan het onderzoeken of de Chinese overheid inderdaad geld schonk aan de Chinese bedrijven. Wanneer dit wordt bewezen zullen er boetes worden uitgedeeld. Ook wil de EU een import-heffing op de Chinese zonnepanelen, aangezien deze de markt verpesten.


Wel kwam in het nieuws dat de panelen van Chinese makelaardij niet vergelijkbaar zijn met westerse panelen aangezien de kwaliteit lager is. Dit kwam naar voren nadat er diverse test zijn gedaan waaruit bleek dat het rendement en de terugverdientijd van Chinese panelen veel lager liggen.


De Chinese bedrijven bemachtigde ook zonnepanelen informatie van westerse bedrijven, zodat zij deze in hun eigen panelen konden verwerken. Dit resulteerde in een hoger rendement van de Chinese panelen waardoor het verschil tussen de Chinese en westerse panelen nog kleine werd.


Hopelijk wordt uit Europees onderzoek snel duidelijk dat er gesjoemeld is met bedragen van de Chinese overheid. Hierdoor zal de zonne-energie markt weer wat stabieler worden en zal de innovatie niet worden geremd.

Over de Auteur

Thomas den Helder is een student Economie aan de Universiteit van Rotterdam en verdiept zich in de zonne-energie markt.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[101 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo