Zorgverzekering: het basispakket in 2012
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Jwielhouwer | Via Artikel Post
Gezien: 1101 |
Aantal woorden: 588 |
Datum: Thu, 20 Oct 2011 |
0 commentaar
Ieder jaar stelt de Nederlandse overheid opnieuw de inhoud van het basispakket vast. Via onze zorgverzekering hebben we als Nederlanders allen toegang tot de basisgezondheidszorg: zorg die absoluut noodzakelijk is. Maar wat zit er nu precies in dat basispakket? Wat gaat er veranderen in 2012? En mag een verzekeraar je ook weigeren voor de zorgverzekering? Dat lees je allemaal in dit artikel.
Veranderingen op stapel
De inhoud van het basispakket staat op het punt weer te veranderen. Dat gebeurt elk jaar, en heeft te maken met de begroting die de Nederlandse regering opstelt, en goeveel ruimte er binnen die begroting is voor de gezondheidszorg. De Nederlandse zorgverzekeringen waren jarenlang bijzonder riant, maar nu zullen we toch met z'n allen gaan inleveren. Het zorgverzekeringspakket wordt kleiner, het eigen risico en de premie hoger. En voor met name chronisch zieken en mensen met psychologische problemen hebben de wijzigingen van 2012 impact.
Inhoud van de zorgverzekering
In Nederland dekt het basispakket van zorgverzekering meer dan noodzakelijke hulp van huisarts, ziekenhuis en specialisten. De dekking omvat tot op heden ook standaard:
- Bepaalde (erkende) medicijnen
- Hulp in het buitenland
- Medische hulpmiddelen, zoals krukken
- Basis-tandheelkundige hulp
- Verschillende soorten therapieën, waaronder fysiotherapie
- Verzorging & verpleging
- Ambulancevervoer
- Behandelingen rondom zwangerschap en bevalling
Wijzigingen in pakket en premie per 2012
Per januari zal de basisverzekering op een aantal punten gaan wijzigen, is het voorstel van het kabinet:
- Het eigen risico zal met 50 euro omhoog gaan naar 220 euro.
- Maagzuurremmers worden alleen nog vergoed, wanneer deze langdurig moeten worden gebruikt.
- Dieetadvies wordt niet langer vergoed.
- Stoppen-met-roken-geneesmiddelen worden niet meer vergoed.
- Chronisch zieken zullen de eerste 20 behandelingen door een fysio-, Cesar- of Mensendiecktherapeut zelf moeten gaan betalen.
- Hulp bij milde psychologische klachten wordt nog maar maximaal 5 sessies lang vergoed. De eigen bijdrage gaat per keer omhoog van 10 naar 20 euro.
- Er komt een extra eigen risico voor hulp bij complexe psychische problemen van (maximaal) 200 euro.
- Behandeling van aanpassingsstoornissen door stressvolle gebeurtenissen, wordt niet meer vergoed.
Daarnaast is net besloten dat tandartsen vanaf volgend jaar hun eigen tarieven mogen gaan bepalen. Dat is (nog) niet van invloed op de premie of dekking van de zorgverzekering, maar wel voelbaar in de portemonnee.
Acceptatie voor de zorgverzekering
Zorgverzekeraars hebben en houden een acceptatieplicht. Iedereen die in hun werkgebied woont, moeten ze dus accepteren voor het basispakket. Alleen als je in het verleden aantoonbaar fraude hebt gepleegd, of structureel de premie niet voldeed, mag de zorgverzekeraar je zorgverzekering beëindigen en je 5 jaar lang weigeren toe te laten. Andere verzekeraars houden de acceptatieplicht.
Aanvullende zorgverzekeringen zijn een ander verhaal; verzekeraars hoeven je daarvoor niet standaard te accepteren en kunnen bijkomende voorwaarden stellen. Ook mag een verzekeraar je weigeren voor haar aanvullende verzekeringen. Bent u van plan over te stappen van verzekeraar, houd dan aanvullende verzekeringen aan, totdat de nieuwe volledig zijn afgesloten. Zo voorkomt u dat u erop achteruit gaat door de overstap.
Over de Auteur
Janneke Wielhouwer schrijft teksten over Nederlandse verzekeringen. Heb je vragen rondom dit onderwerp, schroom dan niet om contact op te nemen!
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen