10 fabeltjes over slaap
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: sannevermeulen | Via Artikel Post
Gezien: 885 |
Aantal woorden: 533 |
Datum: Fri, 23 Dec 2016 |
0 commentaar
Met de jaren zijn er allerlei sprookjes verzonnen over slaap. Zo zou het helpen om met een dik deken te slapen en is snurken onschuldig. Maar wat is waar en wat niet? Met de hulp van slaapspecialist Slaaploods hebben wij de 10 bekendste fabels over slaap op een rijtje gezet. Je leest ze in dit artikel.
1. Sporten voor het slapen bevordert het inslapen
Het is een feit dat regelmatige beweging de slaapkwaliteit en het inslapen bevordert. Echter moet er minstens drie uur tussen de work-out en bedtijd zitten. Een koud lichaam valt namelijk gemakkelijker in slaap. Sporten zorgt voor een stijging van de lichaamstemperatuur en het duurt 6 uur voordat het lichaam weer op zijn normale temperatuur is.
2. Gemiste slaap kun je inhalen
Veel mensen gaan in het weekend later naar bed. Deze gemiste slaap hopen ze dan doordeweeks weer in te halen. Echter is dat niet per se nodig. Je lichaam haalt de schade namelijk automatisch weer in. Niet door langer te slapen, maar door de REM-slaap aan te passen. Je slaapt automatisch efficiënter. Natuurlijk kun je het beste gewoon een regelmatig slaapritme aanhouden, waardoor je ook sneller in slaap valt en fitter wakker wordt.
3. Je hersenen hebben slaap nodig
Het is een bewezen feit dat je lichaam slaap nodig heeft. Echter is dit niet het geval voor je hersenen, want die werken gewoon door tijdens de slaap. Ze controleren namelijk nog steeds allerlei lichaamsfuncties, zoals je ademhaling en hartslag.
4. Oudere mensen slapen minder
Het lijkt vaak alsof oudere mensen minder slapen, gezien ze uit zichzelf zo vroeg wakker worden. Echter hebben ze hetzelfde slaappatroon als jongeren, namelijk 7 tot 9 uur per dag. Enkel hun slaappatroon verandert, doordat ze overdag vaak korte dutjes doen.
5. Seks is slecht voor de nachtrust
Door seks maakt je lichaam endorfine aan. Endorfine is een neurotransmitter die je een gevoel van kalmte, rust en geluk geeft. Seks vermindert dus stress, waardoor je sneller in slaap valt.
6. Snurken is onschuldig
De meeste mensen denken dat snurken alleen vervelend is voor hun partner. Maar let er goed op, want slapen kan ook een symptoom zijn van apneu. Apneu is een ernstige slaapverstoorder waardoor zelfs de ademhaling tijdelijk kan stoppen. Bezoek dus een dokter als hier sprake van is.
7. Je slaapt sneller met dikke dekens
Lichaamstemperatuur speelt een grote rol bij de regeling van je nachtrust. De lichaamstemperatuur stijgt en daalt gedurende de dag met 1 graad. Om goed te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur dalen. De ideale slaapkamertemperatuur is ongeveer 16 tot 18 graden. In een warme omgeving duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen.
Over de Auteur
Sanne Vermeulen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen