3 Natuurlijke Nootropics
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Paneuromix | Via Artikel Post
Gezien: 855 |
Aantal woorden: 763 |
Datum: Tue, 27 Jan 2015 |
0 commentaar
3 Natuurlijke nootropics
Nootropics worden in het nederlands ook wel cognitie verbeteraars genoemd en kennen een internationale opmars in populariteit, met name in de engelstalige landen.
Voor sommige mensen worden nootropics geassocieerd met chemische stoffen die in sommige landen als medicatie geregistreerd staan. Dit zijn middelen als piracetam. Ondanks de lage toxiciteit, je moet bij wijze van spreke meer vitamine C nemen dan deze stofffen om er schade aan over te houden zijn deze nootropics verboden in Nederland. Dit komt omdat geneesmiddelen niet vrij verkrijgbaar mogen zijn, ook al zijn ze veilig in gebruik.
Natuurlijke nootropics
Gelukkig zijn er natuurlijke nootropics die rechtstreeks uit de natuur komen. Met sommige ben je misschien al wel bekend, dit zijn huis tuin en keuken nootropics, andere zullen nieuw voor je zijn.
1 Bacopa als nootropic
Bacopa monnieri is een kruid uit de ayurvedische traditie die in een watterrijke omgeving goed gedijt. In India staat dit kruid bekend om de gunstige werking op het brein. Het kan het geheugen verbeteren en ook helpen bij het bevorderen van de concentratie. Bacopa bevat een complexe samenstelling van onder andere "bacosiden" die verschillende pharmacologische eigenschappen hebben. Onder andere remmen ze acetylcholinesterase. Acetylcholinesterase is de stof die acetyl-choline afbreekt, acetyl-choline is DE geheugen neurotransmitter. Bij het vastleggen en ophalen van herinneringen speelt deze neurotransmitter een cruciale rol. Daarnaast verhogen de bacosides de cerebrale doorbloeding.
Subjectief is het gevoel dat je krijgt van Bacopa voor veel mensen eentje van helderheid en "ruimte" in het hoofd. Woorden worden makkelijker geformuleerd en zinnen lopen vloeiender.
Als je een enkelvoudige natuurlijke nootropic zoekt dan moet je Bacopa nemen. Deze werkt zeker op de lange termijn op de meeste vlakken van je cognitie in.
2 Caffeine als nootropic
Caffeine kennen we allemaal als het pepmiddel uit koffie. Ook in thee en bepaalde kruiden en noten (chocolade) zit caffeine. Caffeine is 's werelds meest gebruikte nootropic. Caffeine werkt op adenosine receptoren in het centraal zenuwstelsel (CNS). Als iemand wakker is komt er steeds meer adenosine vrij in het CNS. Deze adenosine bindt aan adenosine receptoren en dit zorgt voor een moe gevoel. Caffeine bindt echter aan deze receptoren, zonder ze te aciveren. Daardoor kan de adenosine niet meer binden en blijf je lekker alert zonder in te kakken.
Een nadeel van caffeine is echter het nerveuze en zelfs trillerige gevoel dat je ervan kunt krijgen. Je bent dan weliswaar wakker en alert, maar je kunt in deze staat niet goed nadenken en situaties overzien. Gelukkig is dit echter met de volgende nootropic grotendeels op te lossen.
3 Theanine als nootropic
Theanine of L-Theanine, is een aminozuur dat met name in thee veel voorkomt. Elk glas groene thee bevat ongeveer 20mg L-Theanine. Waar in het Westen vaak caffeine wordt toegediend aan frisdranken wordt in Japan L-theanine toegevoegd.
Dit aminozuur kan goed door de bloedhersenbarriere heen en heeft in de hersenen een dempend effect. Het zogenaamde inhiberende GABA-netwerk in het brein wordt door deze stof geactiveerd. Je voelt je ontspannen en door deze ontspanning kun je situaties van meer afstand bekijken.
Het mooie van L-theanine is dat het de negatieve effecten van caffeine vermindert terwijl de positieve effecten zoals toegenomen alertheid blijven. De juiste combinatie van L-theanine en caffeine is de ideale studiegenoot. Je voelt je ontspannen, maar tegelijkertijd alert.
Wil je ook je geheugen bevorderen en echte sprongen maken met je cognitieve vaardigheden dan moet je kijken naar samengestelde nootropics, ook wel nootropic stacks genoemd. Hier zitten rond de 10 stoffen in die op een gebalanceerde manier verschillende aspecten van je brein stimuleren en bevorderen. Een voorbeeld is NZT.1 van Paneuromix.
Over de Auteur
Roland Verment is Paneuromix begonnen vanuit zijn passie voor nootropics. Het is echt mogelijk je cognitieve vaardigheden aanzienlijk te verbeteren met nootropics.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen