Aan epilepsie verwante aandoeningen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: moniekdegraaf | Via Artikel Post
Gezien: 2475 |
Aantal woorden: 465 |
Datum: Thu, 16 Feb 2012 |
0 commentaar
Een epileptische aandoening kan zich op veel verschillende manieren uiten. Er zijn heel veel verschillende vormen van epilepsie en ook manier waarop een epileptische aanval zich uit kan per patiënt verschillen. Daarnaast lijden sommige mensen aan een epilepsie verwante aandoening. Mensen met deze aandoening kunnen een aanval krijgen die sterk lijkt op een epileptische aanval. Het verschil tussen zo’n aandoening en een epileptische aandoening is dat de aanval niet ontstaat door een storing in de hersenen, maar vaak gevolg is van psychische problemen. Deze aanvallen worden Psychologische Niet-Epileptische Aanvallen (PNEA) genoemd, en zijn onder te verdelen in verschillende vormen.
Breath Holding Spells
Wanneer iemand een emotionele of pijnlijke gebeurtenis te verwerken krijgt, dan kan een Breath Holding Spell zich voordoen. Hierbij stokt de adem, en kan het gezicht bleek worden of blauw/paars kleuren en word het lichaam slap en kan voor een korte tijd bewegingsloos blijven liggen. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij jonge kinderen en is niet gevaarlijk. Het gaat het vanzelf over wanneer het kind ouder word.
Hyperplexia
Een andere aandoening die sterk lijkt op een epileptische aandoening is hyperplexia. Iemand met deze aandoening kan door onverwachte geluiden of gebeurtenissen last hebben van verstijfde spieren, schokbewegingen en trillende ledenmaten. Net als Breath Holding Spell doet deze aandoening zich voornamelijk bij kinderen voor.
PPEA’s
Een PPEA (Psychogene pseudo-epileptische aanval) lijkt misschien nog wel het meest op een epileptische aanval. Deze aanvallen zijn onder te verdelen in twee verschillende vormen. De ene vorm (abreaction genoemd) uit zich in heftige aanvallen, waarbij de patiënt wilde, schokkende bewegingen maakt en harde geluiden kan uitroepen. Bij de andere vorm (swooning genoemd) kan de patiënt ineen zakken en korte tijd buiten bewustzijn raken.
Deze aanverwante epileptische verschijnselen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door psychische problemen. Het kan hierbij gaan om angststoornissen, paniekaanvallen, of traumatische ervaringen. Mensen die lijden aan deze niet-epileptische aandoening zijn zeker geen aanstellers. Het is dan misschien een aandoening waar nog niet zoveel over bekend is, maar patiënten die er aan lijden kunnen er behoorlijk veel last van ondervinden. Vaak worden deze patiënten in eerste instantie wel opgenomen in epilepsie centra, omdat het onderscheid vaak heel moeilijk te maken is. Wanneer bekend is wat de patiënt mankeert, kan deze worden overgedragen aan een deskundige op het gebied van psychische stoornissen.
Over de Auteur
Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen
Commentaar
Interessant artikel over epilepsie. Bedankt voor deze informatie.