FB pix Hoe kom je van aangeleerde honger af? - Artikelpost

Hoe kom je van aangeleerde honger af?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 116 | Aantal woorden: 758 | Datum: | 0 commentaar

Wat betekent aangeleerde honger?

Soms heb je zin om te eten, terwijl je geen honger hebt. Dat kan komen door aangeleerde honger. Dit is een soort honger die niet ontstaat door een lege maag, maar door je gewoonte of je emotie. In dit artikel vertel ik je wat aangeleerde honger is, hoe het komt en hoe je het kunt verminderen.

Hoe komt het dat je aangeleerde honger hebt?

Aangeleerde honger heeft te maken met een proces dat klassieke conditionering heet. Dit betekent dat je een bepaalde reactie krijgt door een prikkel die er eigenlijk niets mee te maken heeft. Je kunt dit vergelijken met een bekend experiment van de wetenschapper Pavlov.

Pavlov deed onderzoek naar speeksel bij honden. Hij gaf de honden elke keer eten als hij een bel liet rinkelen. Na een tijdje gingen de honden al speeksel maken als ze de bel hoorden, ook al kregen ze geen eten. De bel was dus een prikkel geworden die speeksel opwekte.

Bij mensen werkt het net zo. Als je vaak iets eet bij een bepaalde situatie, dan wordt die situatie een prikkel die honger opwekt. Bijvoorbeeld:

• Je eet altijd iets lekkers als je tv kijkt. Dan krijg je ook trek als je tv kijkt, ook al heb je genoeg gegeten. • Je eet altijd iets zoets als je verdrietig of gestrest bent. Dan krijg je ook zin in zoet als je verdrietig of gestrest bent, ook al heb je geen honger. • Je eet altijd op vaste tijden, ook al heb je geen trek. Dan krijg je ook honger op die tijden, ook al heb je geen eten nodig.Aangeleerde honger kan ervoor zorgen dat je ongezond eet en te veel eet. Want als je aangeleerde honger hebt, eet je meer dan je lichaam nodig heeft. En vaak kies je dan voor ongezonde dingen, zoals snoep, koek of chips.

Hoe kun je aangeleerde honger verminderen?

Aangeleerde honger kun je verminderen door je gedrag en verwachting aan te passen. Hier zijn een paar tips:

• Leer het verschil tussen echte honger en aangeleerde honger. Echte honger voel je in je maag en gaat weg als je iets eet. Aangeleerde honger voel je in je hoofd en gaat niet weg als je iets eet. • Eet alleen als je echt honger hebt en stop als je vol zit. Luister naar de signalen van je lichaam en niet naar de klok of de tv. • Eet gezond en gevarieerd. Kies voor voedingsmiddelen die veel vezels, eiwitten en gezonde vetten bevatten. Die geven je een vol gevoel en voorkomen dat je snel weer trek krijgt. • Zoek andere manieren om met je emoties om te gaan. Als je verdrietig of gestrest bent, probeer dan iets te doen wat je leuk vindt of waar je rustig van wordt. Bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren of met iemand praten. • Verander de prikkels die aangeleerde honger oproepen. Als je altijd iets eet als je tv kijkt, probeer dan iets anders te doen tijdens het tv kijken. Bijvoorbeeld een glas water drinken, een spelletje spelen of breien. • Wees geduldig en positief. Aangeleerde honger kun je niet in één dag afleren. Het kost tijd en moeite om nieuwe gewoontes te maken. Maar het is wel mogelijk! Beloon jezelf voor elke stap die je zet en wees trots op wat je bereikt.

Samenvatting

Aangeleerde honger is een soort honger die niet ontstaat door een lege maag, maar door je gewoonte of emotie. Het kan ervoor zorgen dat je ongezond eet en te veel eet.

Aangeleerde honger kun je verminderen door je gedrag en verwachting aan te passen. Je kunt leren om alleen te eten als je echt honger hebt en om gezond en gevarieerd te eten. Je kunt ook andere manieren zoeken om met emoties om te gaan en de prikkels die aangeleerde honger oproepen veranderen.

Het is niet makkelijk om aangeleerde honger af te leren, maar het is wel mogelijk! Met geduld, positiviteit en zelfbeloning kun jij ook van deze vervelende vorm van trek afkomen!Over de Auteur

John Doefer, 1996

John Doefer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo