Wat is aangeleerde honger en hoe kun je het verminderen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: John Doefer | Via Artikel Post
Gezien: 238 |
Aantal woorden: 921 |
Datum: Sun, 21 May 2023 |
0 commentaar
Heb je soms heel veel zin om te eten, ook al heb je geen honger? Dan kan het zijn dat je last hebt van aangeleerde honger. Dit is een soort honger die niet komt door een lege maag, maar door je gewoonte of je gevoel. In dit artikel leg ik je uit wat aangeleerde honger is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.
Wat is aangeleerde honger?
Aangeleerde honger is een hongergevoel dat niet wordt veroorzaakt door een echte behoefte aan voedsel. Het is een honger die je hebt geleerd door je gedrag of je verwachting. Bijvoorbeeld:
- Je eet altijd iets lekkers als je tv kijkt. Dan krijg je ook trek als je tv kijkt, ook al heb je genoeg gegeten.
- Je eet altijd iets zoets als je verdrietig of gestrest bent. Dan krijg je ook zin in zoet als je verdrietig of gestrest bent, ook al heb je geen honger.
- Je eet altijd op vaste tijden, ook al heb je geen trek. Dan krijg je ook honger op die tijden, ook al heb je geen eten nodig.
Aangeleerde honger kan het moeilijk maken om gezond te eten en op gewicht te blijven. Want als je aangeleerde honger hebt, eet je meer dan je nodig hebt. En vaak kies je dan voor ongezonde dingen, zoals snoep, koek of chips.
Hoe ontstaat aangeleerde honger?
Aangeleerde honger ontstaat door een proces dat klassieke conditionering heet. Dit betekent dat je een bepaalde reactie krijgt door een prikkel die daar eigenlijk niets mee te maken heeft. Dit proces kun je vergelijken met een bekend experiment van de wetenschapper Pavlov.
Pavlov deed onderzoek naar speeksel bij honden. Hij gaf de honden elke keer eten als hij een bel liet rinkelen. Na een tijdje gingen de honden al speeksel maken als ze de bel hoorden, ook al kregen ze geen eten. De bel was dus een prikkel geworden die speeksel veroorzaakte.
Bij mensen werkt het net zo. Als je vaak iets eet bij een bepaalde situatie, dan wordt die situatie een prikkel die honger veroorzaakt. Bijvoorbeeld:
- Als je vaak iets eet als je tv kijkt, dan wordt tv kijken een prikkel die honger veroorzaakt.
- Als je vaak iets eet als je verdrietig of gestrest bent, dan worden verdriet of stress prikkels die honger veroorzaken.
- Als je vaak iets eet op vaste tijden, dan worden die tijden prikkels die honger veroorzaken.
Wat kun je doen tegen aangeleerde honger?
Aangeleerde honger kun je verminderen door je gedrag en je verwachting te veranderen. Hier zijn een paar tips:
- Leer het verschil tussen echte honger en aangeleerde honger. Echte honger voel je in je maag en wordt minder als je iets eet. Aangeleerde honger voel je in je hoofd en wordt niet minder als je iets eet.
- Eet alleen als je echt honger hebt en stop als je vol zit. Luister naar de signalen van je lichaam en niet naar de klok of de tv.
- Eet gezond en gevarieerd. Kies voor voedingsmiddelen die veel vezels, eiwitten en gezonde vetten bevatten. Die geven je een vol gevoel en voorkomen dat je snel weer trek krijgt.
- Zoek andere manieren om met je emoties om te gaan. Als je verdrietig of gestrest bent, probeer dan iets te doen wat je leuk vindt of waar je rustig van wordt. Bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren of met iemand praten.
- Verander de prikkels die aangeleerde honger oproepen. Als je altijd iets eet als je tv kijkt, probeer dan iets anders te doen tijdens het tv kijken. Bijvoorbeeld een glas water drinken, een spelletje spelen of breien.
- Wees geduldig en positief. Aangeleerde honger kun je niet in één dag afleren. Het kost tijd en moeite om nieuwe gewoontes te maken. Maar het is wel mogelijk! Beloon jezelf voor elke stap die je zet en wees trots op wat je bereikt.
Conclusie
Aangeleerde honger is een soort honger die niet komt door een lege maag, maar door je gewoonte of je gevoel. Het kan ervoor zorgen dat je meer eet dan nodig is en dat kan leiden tot overgewicht of ongezond eten.
Aangeleerde honger ontstaat door klassieke conditionering: een proces waarbij een bepaalde prikkel (zoals tv kijken) een reactie (zoals honger) uitlokt die daar eigenlijk niets mee te maken heeft.
Aangeleerde honger kun je verminderen door je gedrag en verwachting te veranderen. Je kunt leren om alleen te eten als je echt honger hebt en om gezond en gevarieerd te eten. Je kunt ook andere manieren zoeken om met emoties om te gaan en de prikkels die aangeleerde honger oproepen veranderen.
Het is niet makkelijk om aangeleerde honger af te leren, maar het is wel mogelijk! Met geduld, positiviteit en zelfbeloning kun jij ook van deze vervelende vorm van trek afkomen!
Over de Auteur
John Doefer, 1996
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen