FB pix Alle angststoornissen op een rij - Artikelpost

Alle angststoornissen op een rij

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2570 | Aantal woorden: 470 | Datum: | 0 commentaar

Bij een angststoornis heeft men angstklachten. Het leven met een angststoornis gaat gepaard met angsten. Het zogeheten DSM (afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) bevat een overzicht van alle angststoornissen. Angststoornissen kunnen voor de patiënt invaliderend werken, waardoor behandeling in veel gevallen noodzakelijk is.

De specialisten zijn het erover eens dat angst kan worden overgeërfd. Maar ook omgeving en gebeurtenissen in uw leven zijn bepalend. Zo kunt u na een ingrijpende gebeurtenis, een zogenaamd trauma, de posttraumatische stressstoornis oplopen.

Als eerste komt de gegeneraliseerde angststoornis aan bod. Hierbij maakt de patiënt zich overdreven zorgen over dagelijkse dingen. Men kan zich over werk, huis of de gezondheid druk maken. Iemand met de gegeneraliseerde angststoornis kan ook lichamelijke problemen krijgen, zoals overmatig zweten, klamme handen, misselijkheid, moeite met slikken, diarree en maagproblemen.

De stoornis PTSS, dat een afkorting is van posttraumatische stressstoornis, is een angststoornis die na een ingrijpende gebeurtenis kan ontstaan. Situaties die levensbedreigend waren, waarin fysiek letsel is opgelopen of waarin de fysieke integriteit is bedreigd. Er vindt herbeleving van de gebeurtenis plaats via nachtmerries en flashbacks. De patiënt zal zo min mogelijk aan het trauma herinnerd willen worden.

De obsessieve compulsieve stoornis is een aandoening waarbij erfelijkheid een factor is. Bij deze aandoeningen spreekt men van zogenaamde "obsessies en compulsies. Dat zijn angstgedachten en dwanghandelingen. Men heeft bijvoorbeeld de angst om door nalatigheid een ongeluk te veroorzaken. Men voert dwanghandelingen uit om het gevreesde scenario te voorkomen. Men gaat bijvoorbeeld overdreven vaak controleren.

Denk aan iemand die bij het verlaten van zijn huis extra vaak controleert of alle elektrische apparaten uitstaan. Men is bang om brand te veroorzaken.

Claustrofobie is de angst voor kleine ruimten. Maar ook op andere plekken met veel mensen kunnen de patiënten last krijgen. De angst oom de ruimte niet te kunnen verlaten speelt bij claustrofobie een belangrijke rol.

Er bestaat ook angst voor open ruimten. Dit wordt agorafobie genoemd. Niet bij iedere patiënt is de angst even heftig. Zo zal de ene patiënt de open ruimten niet ontwijken. De andere patiënt zal doodsangsten uitstaan.

Zoals eerder al werd genoemd kunnen angststoornissen de levenskwaliteit flink laten dalen.. Het is aan te raden om hulp te zoeken wanneer de angststoornis uw levenskwaliteit flink onderuit haalt. Neem hiervoor contact op met uw huisarts. Deze geeft u een doorverwijzing voor de psychiater.Over de Auteur

De auteur weet veel over psychiatrische aandoeningen. De auteur publiceert regelmatig artikelen hierover.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo