Alles over Antioxidanten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: mikf | Via Artikel Post
Gezien: 1542 |
Aantal woorden: 506 |
Datum: Mon, 8 Apr 2013 |
0 commentaar
Antioxidanten je hoort het woord de hele tijd, maar wat zijn het nu eigenlijk.
Het woord 'antioxidant' hoor je tegenwoordig enorm veel. Maar als ik je zou vragen wat een antioxidant is, of wat ze doen, zou je waarschijnlijk niet verder komen dan dat ze goed voor je zijn.
Appel
Als ik een appel open snij en aan de lucht bloot stel zal het binnen een paar minuten bruin worden. Dat komt omdat zolang de appel "gesloten" is door de huid, de binnenkant beschermd is tegen de zuurstof in de lucht. Maar zodra de vrucht door midden wordt gesneden reageert de zuurstof in de lucht met de suikers in de vrucht. Dit wordt oxidatie genoemd.
In de meest eenvoudige termen: hetzelfde proces vindt plaats in je lichaam. We zijn zuurstof-ademende organismen, en zuurstof inademen is een normaal onderdeel van het dagelijks metabolisme. Dus oxidatie kan ook plaatsvinden in de cellen van je lichaam. Het is een natuurlijk proces dat plaats vindt elke keer als je ademt, als je sport, als je je voedsel verteert en ga zo maar door. Het leidt tot minder weerstand, ontstekingen en zelfs het ontwikkelen van kankers.
Zolang je lichaam veel 'anti-oxidanten' binnenkrijgt, wordt het proces van oxidatie in toom gehouden.
Veel van de anti-oxidanten die we eten komen in de vorm van fel gekleurd fruit en groenten. Er zitten anti-oxidanten in de huid van de appel om het vlees te beschermen en zodra je de huid van de appel eet werken de anti oxydanten op dezelfde manier in je lichaam.
Vitamine C bijvoorbeeld is een antioxidant: Spuit van citroensap op een appel en deze wordt niet bruin. De antioxidant vitamine C beschermt de suikers in de appel tegen oxidatie.
Een ander voorbeeld: Lycopeen is een antioxidant dat tomaten hun rode kleur geeft, en beschermt tegen de hitte van de zon. Wanneer u tomaten eet werkt lycopeen als een antioxidant in je lichaam, waardoor je cellen worden beschermd.
Je kunt oxidatie niet helemaal stoppen in je lichaam, maar je kunt het verdedigingsmechanisme van het lichaam verbeteren door veel plantaardig voedsel te eten. Als je je bord met een verscheidenheid aan fruit en groenten vult krijg je niet alleen veel vitamines en mineralen binnen, maar ook een grote dosis anti oxydanten.
Dit artikel wordt u aangeboden door www.tipsbijafvallen.nl
Over de Auteur
Mik Fetter is Onafhankelijk Herbalife distributeur en Voedingskundige.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen