FB pix Angststoornis, wat is dat? - Artikelpost

Angststoornis, wat is dat?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2622 | Aantal woorden: 501 | Datum: | 0 commentaar

Een centrale rol bij de angststoornis spelen angst en paniek. Wie met een angststoornis leeft, heeft voortdurend last van angst en paniek. Het DSM is het algemene overzicht van de psychische aandoeningen, waarin ook de angststoornissen vermeld staan. Angststoornissen kunnen voor de patiënt invaliderend werken, waardoor behandeling in veel gevallen noodzakelijk is.

Volgens experts kan angst van uw ouders of oma en opa worden geërfd. Maar ook de omgeving en gebeurtenissen in het leven hebben een grote invloed. Zo kunt u na een ingrijpende gebeurtenis, een zogenaamd trauma, de posttraumatische stressstoornis oplopen.

Gegeneraliseerde angststoornis

De eerste angststoornis die we behandelen is de gegeneraliseerde angststoornis. Hierbij heeft de patiënt veel zorgen over de dagelijkse activiteiten. Denk aan overdreven angsten over de gezondheid van anderen of over het werk. De gegeneraliseerde angststoornis gaat gepaard met veel zweten, misselijk, eetproblemen en diarree.

Posttraumatische stressstoornis

Na een heftige gebeurtenis kan men de posttraumatische stressstoornis oplopen. Situaties die levensbedreigend waren, waarin fysiek letsel is opgelopen of waarin de fysieke integriteit is bedreigd. Flashbacks en dromen (nachtmerries) zorgen ervoor dat de patiënt het trauma steeds opnieuw beleefd. Plaatsen en mensen die aan het trauma doen denken worden vermeden.

OCD

Een andere angststoornis is OCD. OCD oftewel de obsessief-compulsieve stoornis kan erfelijk zijn. Bij de obsessieve compulsieve stoornis is er veel sprake van angst en dwanghandelingen. Men is overdreven bang om bijvoorbeeld de schuldige van bijvoorbeeld een brand te worden. Om de angst weg te nemen gaat men dwangrituelen uitvoeren. Extra vaak controleren is bij de obsessieve compulsieve stoornis een terugkomend verschijnsel. Bij smetvrees kan men bijvoorbeeld extra vaak de handen gaan wassen.

Claustrofobie

Claustrofobie is de angst voor kleine ruimten. Deze angst kan ook voorkomen in bijvoorbeeld een volle tram. Het draait bij claustrofobie vooral om de angst om de ruimte niet te kunnen verlaten.

Pleinvrees

Sommige mensen zijn bang voor open ruimten. Dit noemt men pleinvrees. Voor de ene patiënt is de angst heftiger dan de andere patiënt. Bij de ene patiënt valt er met de agorafobie te leven. De andere patiënt zal doodsangsten uitstaan.

Hulp bij een angststoornis

Het mag duidelijk zijn dat de aanwezigheid van een angststoornis een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit. Het is aan te raden om hulp te zoeken wanneer de angststoornis uw levenskwaliteit flink onderuit haalt. Het is aan te raden om hiervoor contact op te nemen met uw huisarts. U kunt ook terecht bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of een particuliere psycholoog.Over de Auteur

De auteur schrijft psychologie gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo