Risicofactoren hart-vaatziekten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: yesme | Via Artikel Post
Gezien: 893 |
Aantal woorden: 453 |
Datum: Fri, 19 Apr 2013 |
0 commentaar
De belangrijkste risicofactoren voor hart-vaatziekten zoals aderverkalking, etalagebenen of amaurosis fugax, zijn bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, roken, een hoog cholesterol in het bloed, overgewicht, suikerziekte en een zittend leven leiden (te weinig bewegen). Veel van deze risicofactoren zijn onderling van elkaar afhankelijk en beïnvloeden plus versterken elkaar in het risico dat zij vormen. Om te schetsen wat hiermee wordt bedoeld: bijvoorbeeld zijn mensen met overgewicht over het algemeen genomen minder actief qua beweging en hebben deze personen, wederom over het algemeen genomen, vaker een te hoog cholesterol. Werken aan het verbeteren van één van de risicofactoren zal daarom vaak ook andere risicofactoren gunstig beïnvloeden. Bijvoorbeeld zal een aanpassing van de eetgewoonten vaak zowel het gewicht verminderen als ook het cholesterol verbeteren en bovendien de hoge bloeddruk verbeteren.
De bedoeling van het leren kennen en balanceren van de diverse risicofactoren is uiteindelijk toch het voorkomen van aandoeningen zoals aderverkalking, etalagebenen, amaurosis fugax, een hartaanval of andere hart-vaatziekten. Het ultieme doel is dat iemand langer en met een betere kwaliteit van leven kan genieten van het leven.
Veel mensen kennen tegenwoordig ten minste enkele van de genoemde risicofactoren. Velen hebben ook al geprobeerd om deze risicofactoren onder controle te houden. Niet voor niets is bijvoorbeeld het gemiddelde cholesterol niveau de afgelopen tientallen jaren gedaald, waarschijnlijk onder andere doordat meer aandacht is gekomen voor deze risicofactor en doordat heel wat mensen hun eetgewoonten hebben gewijzigd, meer zijn gaan bewegen en/of eerder om deskundig advies hebben gevraagd. Dat alles heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat de sterfte aan hart- en vaatziekten is gedaald.
De meeste mensen zijn het er over eens dat gezondere leefgewoonten de moeite lonen maar hebben wel een duwtje in de goede richting nodig. Het is nou eenmaal niet makkelijk om jarenlange gewoonten te veranderen. Deskundig advies of het raadplegen van mensen in de directe leefomgeving kan soms helpen. Wat ook helpt is kennis van de risicofactoren zodat u begrijpt wat het schadelijke effect kan zijn als u onvoldoende scoort op elk van de afzonderlijke factoren. Met deze kennis kunt u een risico inschatting maken en gewapend met deze kennis uw vooruitzichten verbeteren!
Over de Auteur
Redactie van www.cholesterolvoorlichting.nl
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen