Risicofactoren hart-vaatziekten - Artikel Post - Artikel Marketing

Risicofactoren hart-vaatziekten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: yesme
Gezien: 425 | Aantal woorden: 453 | Datum: Fri, 19 Apr 2013 | 0 commentaar

De belangrijkste risicofactoren voor hart-vaatziekten zoals aderverkalking, etalagebenen of amaurosis fugax, zijn bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, roken, een hoog cholesterol in het bloed, overgewicht, suikerziekte en een zittend leven leiden (te weinig bewegen). Veel van deze risicofactoren zijn onderling van elkaar afhankelijk en beïnvloeden plus versterken elkaar in het risico dat zij vormen. Om te schetsen wat hiermee wordt bedoeld: bijvoorbeeld zijn mensen met overgewicht over het algemeen genomen minder actief qua beweging en hebben deze personen, wederom over het algemeen genomen, vaker een te hoog cholesterol. Werken aan het verbeteren van één van de risicofactoren zal daarom vaak ook andere risicofactoren gunstig beïnvloeden. Bijvoorbeeld zal een aanpassing van de eetgewoonten vaak zowel het gewicht verminderen als ook het cholesterol verbeteren en bovendien de hoge bloeddruk verbeteren.

De bedoeling van het leren kennen en balanceren van de diverse risicofactoren is uiteindelijk toch het voorkomen van aandoeningen zoals aderverkalking, etalagebenen, amaurosis fugax, een hartaanval of andere hart-vaatziekten. Het ultieme doel is dat iemand langer en met een betere kwaliteit van leven kan genieten van het leven.

Veel mensen kennen tegenwoordig ten minste enkele van de genoemde risicofactoren. Velen hebben ook al geprobeerd om deze risicofactoren onder controle te houden. Niet voor niets is bijvoorbeeld het gemiddelde cholesterol niveau de afgelopen tientallen jaren gedaald, waarschijnlijk onder andere doordat meer aandacht is gekomen voor deze risicofactor en doordat heel wat mensen hun eetgewoonten hebben gewijzigd, meer zijn gaan bewegen en/of eerder om deskundig advies hebben gevraagd. Dat alles heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat de sterfte aan hart- en vaatziekten is gedaald.

De meeste mensen zijn het er over eens dat gezondere leefgewoonten de moeite lonen maar hebben wel een duwtje in de goede richting nodig. Het is nou eenmaal niet makkelijk om jarenlange gewoonten te veranderen. Deskundig advies of het raadplegen van mensen in de directe leefomgeving kan soms helpen. Wat ook helpt is kennis van de risicofactoren zodat u begrijpt wat het schadelijke effect kan zijn als u onvoldoende scoort op elk van de afzonderlijke factoren. Met deze kennis kunt u een risico inschatting maken en gewapend met deze kennis uw vooruitzichten verbeteren!

 

 

 Over de Auteur

Redactie van www.cholesterolvoorlichting.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[101 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo