Suikerziekte symptomen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: ysk | Via Artikel Post
Gezien: 726 |
Aantal woorden: 625 |
Datum: Wed, 8 May 2013 |
0 commentaar
Diabetes mellitus is in Nederland één van de meest voorkomende ziekte. Ruim 900.000 personen weten dat ze diabetes hebben en bijna 200.000 mensen zijn zich hier nog niet van bewust.
De laatste 10 jaren is het aantal patiënten aanzienlijk gestegen en de verwachting is dat het aantal de komende jaren ruim boven de 1 miljoen zal uitkomen.
Een schrikbarende conclusie van het RIVM. Deze aandoening kan en mag daarom niet over het hoofd worden gezien.
Wat is Diabetes?
Diabetes Mellitus (suikerziekte in de volksmond genoemd) is een stofwisselingsziekte. Bij deze aandoening wordt er te weinig van het hormoon insuline geproduceerd door de alvleesklier waardoor de bloedglucosewaarden in het lichaam stijgen. Bij gezonde personen zorgt het menselijk lichaam ervoor dat er precies genoeg insuline aanwezig is om de bloedsuiker in de cellen te krijgen. Hierdoor blijft de bloedglucosepiegel altijd binnen bepaalde waarden die niet schadelijk voor het lichaam zijn. Patiënten met diabetes hebben dit evenwicht van insuline en bloedsuiker niet.
Langdurig hoge glucosewaarden kunnen leiden tot ernstige complicaties.
Op basis van de insulineafhankelijkheid worden 2 types van diabetes onderscheiden;
Diabetes type 1: bij dit type maakt het lichaam geen insuline meer aan waardoor er een chronisch insuline tekort is. De pancreas (alvleesklier) produceert het hormoon insuline niet meer. Dit wordt ook wel jeugddiabetes genoemd omdat het vaak op jonge leeftijd wordt gediagnosticeerd. Patienten met dit type diabetes moeten vaak regelmatig insuline spuiten.
Diabetes type 2: het lichaam heeft te weinig insuline en reageert minder gevoelig op de insuline. Dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat het vaak op oudere leeftijd wordt gediagnosticeerd. Vaak wordt deze vorm van suikerziekte behandeld met tabletten.
Hoe kun je diabetes herkennen?
Ben je snel moe, heb je veel dorst, moet je vaak plassen en ruikt je adem naar aceton?
Deze suikerziekte symptomen zijn vaak de meest voorkomende maar waarom juist deze klachten?
De nieren reageren op de hoge bloedsuikerspiegels om beschadiging van het lichaam te voorkomen. De nieren halen de glucose uit het bloed waardoor je sneller en vaker moet plassen. Bijkomstig is dat de urine dan vaak zoetig van geur is.
Door het vele plassen wordt er veel vocht aan het lichaam onttrokken waardoor mensen met suikerziekte ook vaak dorst hebben.
Als de glucose (brandstof voor het lichaam) niet bij de cellen kan komen door een verminderde insulineproductie raak je sneller moe. je hebt geen brandstof om actief te zijn.
Dit is ook de reden waarom mensen met diabetes naar aceton kunnen ruiken. Doordat er geen glucose gebruikt kan worden als brandstof moet het lichaam overstappen op een ander soort brandstof. Het lichaam gaat dan de vetreserves verbranden om toch de energie te kunnen krijgen. Bij de verbranding van vetten ontstaat er een afvalproduct dat in het bloed komt. Dit product ruikt naar aceton.
Wees dus alert als je vermoedt dat je diabetes hebt en raadpleeg altijd een arts bij twijfel.
Over de Auteur
interesse voor gezondheidszorg, psychologie en marketing
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen