FB pix Burnouts: Wat, waarom en helpt (craniosacraal) therapie? - Artikelpost

Burnouts: Wat, waarom en helpt (craniosacraal) therapie?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1438 | Aantal woorden: 631 | Datum: | 0 commentaar

Een burnout is een typisch fenomeen van de laatste jaren. Het aantal burnout gevallen is opgekomen samen met de hogere werkdruk. Typisch aan burnout gevallen is dat men geen energie meer heeft en niet meer gemotiveerd is om zich in te zetten. De ‘ziekte’ wordt burnout genoemd omdat men het gevoel heeft dat men helemaal is opgebrand.

Hoe wordt een burnout veroorzaakt?

Naar burnouts zijn de laatste jaren al vele onderzoeken gebeurt. Desondanks zijn er nog niet echt officiële oorzaken van de ‘ziekte’. Er worden echter wel verschillende oorzaken algemeen aanvaard. Een van de belangrijkste van deze algemeen aanvaarde oorzaken is een chronisch teveel aan inspanning met te weinig herstelperiodes. Dit komt vooral voor bij mensen die bijna enkel nog met hun job bezig zijn. Ook kunnen vele persoonlijkheidsfactoren een oorzaak of toch aanzet zijn tot een burnout. Zo zijn er bijvoorbeeld werkverslaving, overdreven perfectionisme of overdreven plichtsgetrouwheid. Deze kenmerken zijn vaak een aanzet tot overdreven hard werken. Dit houdt niet automatisch een risico in, maar kan dat bij een te kort aan rust wel worden.

Wie loopt het meeste risico op een burnout?

Er zijn verschillende risicogroepen die meer kans maken op een burnout dan anderen. De meest burnout gevoelige beroepen liggen in het onderwijs en in de gezondheidssector. Vrouwen lijken ook gevoeliger te zijn dan mannen. Maar dit zou veroorzaakt kunnen zijn door het feit dat er meer vrouwen werkzaam zijn in de risicoberoepen. Het is momenteel dus niet makkelijk om echte risicogroepen te onderscheiden.

Wat zijn de kenmerken van een burnout?

De term burnout werd voor het eerst gebruikt begin jaren ’70. Dit onder meer door ene Christina Maslach. Zij beweerde dat een burnout bestaat uit 3 samenhangende verschijnselen. De eerste is uitputting, de patiënt is vaak zeer vermoeid zonder duidelijke aanwijsbare reden. Ook is er cynisme. Men heeft afstand van het werk of van de collega’s op het werk. Ten slotte is er ook een verminderde persoonlijke bekwaamheid. Men heeft het gevoel dat men minder presteert, dit hangt dan ook samen met een lager zelfvertrouwen op vlak van het werk.

Burnout behandelen kan onder meer met craniosacraal therapie!

Vroeger werd een burnout behandelt door de patiënt tot rust te laten komen. Dit bleek echter een tegengestelde werking te hebben en leed regelmatig tot volledige arbeidsongeschiktheid. Tegenwoordig wordt meestal gebruik gemaakt van therapiesessies. Hierbij wordt getracht de patiënt zo snel mogelijk terug aan het werk te krijgen. Na een burnout wordt door de patiënt vaak een hele carrière omwisseling gemaakt. Men gaat zoeken naar de baan die men echt wil. Een burnout kan tot slot eventueel ook behandeld worden door middel van verschillende alternatieve therapieën, waaronder bijvoorbeeld craniosacraal therapie. Deze therapie is ontstaan uit de osteopathie maar staat wel volledig op zichzelf. Bij craniosacraal therapie wordt gewerkt met het ritme dat voortkomt uit de pulsing van hersenvocht en ruggenmerg. Als dit craniosacraal ritme verstoort wordt kunnen er bij de patiënt negatieve effecten voortkomen. Dit kan bijvoorbeeld een burnout als gevolg hebben, maar ook eventuele rugklachten, darmklachten of stress. Al deze klachten kunnen dus door de craniosacraal therapeut verholpen worden.Over de Auteur

Instituut De Reliantie is een praktijk voor verschillende therapieën, waaronder craniosacraal therapie. Verder kan er ook een opleiding gevolgd worden in verschillende therapieën. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Wanneer je lichaam nee zegt
Wanneer je lichaam nee zegt

€ 25,00
Toon product

De mythe van normaal
De mythe van normaal

€ 25,00
Toon product

Over de kop
Over de kop

€ 24,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo