FB pix Chia Zaden, Superfoods of Niet? - Artikelpost

Chia Zaden, Superfoods of Niet?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1276 | Aantal woorden: 1005 | Datum: | 0 commentaar

Iedereen heeft tegenwoordig weleens gehoord van superfoods. Maar wat zijn die superfoods nu eigenlijk? Superfoods is eigenlijk een verzamelnaam voor voedselproducten die gewoon heel goed voor je zijn. Dit kunnen producten uit de supermarkt zijn zoals groentes, fruit, noten en zaden. Eigenlijk eten we elke dag wel een superfood, maar vinden we het doodnormaal omdat we bijvoorbeeld niet weten dat het superfood is. Toch is er de laatste jaren een enorm hype ontstaan rondom een speciaal soort superfoods, namelijk de exotische soorten.

Eén van deze soorten is het Zuid-Amerikaanse chiazaad, een zaadje dat heel lang geleden al ontdekt werd door oude volken als de Maya’s en de Azteken. Zover als de historie beschrijft is het een feit dat deze volkeren al chia zaden verbouwde en gebruikten als voedsel. Dit gaat zelfs zo ver terug als tot 3500BC. Deze volkeren gebruikte chia zaden als “rennersvoedsel”. Dit kwam er op neer dat de Maya’s en de Azteken ontdekt hadden dat er veel energie te halen viel uit deze kleine zaden. De krijgers kregen chia zaad voor het vergroten van kracht, energie en uithoudingsvermogen. De rest van het volk werd ermee gevoed om kracht en gezondheid te krijgen.

Voedingsstoffen

Maar wat maakt chia zaad nu zo goed dat het al die tijd heeft overleefd en nu de laatste jaren weer enorm aan populariteit aan het winnen is? Onderzoeken hebben uitgewezen dat chia zaden een unieke samenstelling van voedingsstoffen bevatten die erg gezond zijn voor je lichaam. Ze bevatten veel mineralen zoals proteïne, calcium, ijzer, fosfor en magnesium. Daarnaast bevatten de zaden veel vezels en essentiële vetzuren. Ook hebben chia zaden een enorm hoog gehalte aan antioxidanten. We zullen hieronder een kleine opsomming geven:

·         Ze bevatten meer ijzer dan spinazie

·         Meer omega 3 vetzuren dan zalm

·         Meer calcium dan halfvolle melk

·         Meer fosfor dan volle melk

·         Meer proteïne dan kidney bonen

·         Meer magnesium als broccoli

·         Meer vezels dan lijnzaad

·         Meer antioxidanten dan blauwe bessen

Al met al kun je zeggen dat deze zaden behoorlijk gezond voor je zijn en veel stoffen bevatten die je lichaam dagelijks nodig heeft. Door de hoge gehaltes die het chia zaad bevat, worden ze geschaard onder de superfoods van deze wereld. Andere soorten superfoods zijn bijvoorbeeld goji bessen, spirulina, hennepzaad en bijenpollen. Al deze superfoods vind je niet in de supermarkt maar zijn te koop in gezondheidswinkels of online in webwinkels.

Extra voordelen

Chiazaadjes zijn klein, geurloos en neutraal van smaak. Dit maakt dat deze zaden ideaal gebruikt kunnen worden in ieder recept. Ze zijn bijvoorbeeld makkelijk te combineren met een gezonde salade, in een smoothie of in je yoghurt of kwark met vruchten. Chia zaden zullen de smaak van het gerecht niet beïnvloeden en is daarom dus een perfecte gezonde toevoeging.

Bijwerkingen

Hoewel chia zaad super gezond is, is het niet voor iedereen geschikt. Er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van chia zaad bij mensen die er niet tegen kunnen. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld een allergische reactie, darmproblemen of problemen met de bloeddruk. Raadpleeg een arts indien u last krijgt van bijwerkingen. Ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met medicatie of andere medische problemen wordt aangeraden om voor het gebruik een arts te raadplegen. Deze zal dan kunnen bepalen of het wel of niet kan.Over de Auteur

Liza Trum is een groot fan van superfoods, met name chia zaden. Vond je dit artikel interessant en waardevol voor je gezondheid, kijk dan eens op http://www.chiazaden.org voor meer nuttige informatie betreffende dit onderwerp.

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo