AD(H)D en sociaal contact - Artikel Post - Artikel Marketing

AD(H)D en sociaal contact

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 233 | Aantal woorden: 649 | Datum: | 0 commentaar

Mensen die bang zijn voor andere mensen komen vaak voor bij een ADD problematiek. En dat is weinig bekend. Vaak noemt men deze mensen autistisch of fobisch of zelfs borderline. Maar dat zijn ze helemaal niet. Veel van hen zijn met ADD zijn sociaal onhandig of hebben sociaal emotioneel door ADD problemen in het sociaal contact. Als we het sociaal contact bij ADD van naderbij bekijken dan merken we een aantal terugkerende symptomen in het sociaal gedrag.

Sociaal contact bij kinderen met ADD

Dikwijls zitten kinderen met ADD in een sociaal isolement. Ze horen niet bij de andere kinderen in de klas of in de vereniging. Soms worden zij gepest. Zij worden ervaren als niet sociaal. Vaak vertonen zij sociale angsten tijdens de kinderperiode. Of vrezen zij volwassenen, vreemden of grotere groepen. Een typisch voorbeeld is hun sociale angst om de deur te openen voor onbekenden. Anderen vrezen het opnemen van de telefoon of het betreden van een winkel. Zij sluiten zich op in hun isolement met een boek of een game.

ADD en sociaal onhandige pubers

Aan pubers worden meer sociale eisen in het contact gesteld, waardoor ADD tieners vlugger sociale problemen krijgen. Pubers zijn algemeen sociaal kwetsbaarder, en in het bijzonder als zij ook nog eens ADD hebben.

ADD en bekeken worden als puber: sociale angst

Pubers kennen het vervelende gevoel door hun sociale omgeving bekeken te worden. Elke puber kent dat gevoel in sociale situaties als een café of de plaatselijke club, zelfs de speelplaats kan als bedreigend ervaren worden. Als een werkelijke marteling kan het bij ADD pubers aanvoelen. Bij tieners zijn de leeftijdsgenoten een veilige plek voor sociaal contact. Bij ADD'ers geldt dit niet. ADD jongeren zoeken hun kleine groepje beste vrienden en dichtste familie op. Zelfs daar lopen zij stilletjes mee. Schrijnend zijn de ADD tieners die zich uit pure sociale angst verstoppen op het toilet van de speelplaats. ADD tieners hebben tijdens sociale contacten meestal problemen met oogcontact. Of hun aandachtsproblemen (de relatie en niet de inhoud bij het contact biologeert hen) maken dat ze steeds de draad kwijtgeraken van het lopende gesprek. Zij krijgen dan vaak het verwijt bij ADD niet sociaal te zijn.

Sociaal contact: angstig en fobisch

Doordoor gaan ze sociale contacten uit de weg, plooien zij op zichzelf terug of worden fobisch in het moeilijke sociale contact. Hun angst dat men deze sociale angst zal merken is voor hen zeer vervelend. Maar het uit de weg gaan van sociaal contact doet hun angst vermeerderen. Mondelinge toetsen zijn een pest voor ADD scholieren en ADD studenten. In tegenstelling tot autistische jongeren zijn ADD tieners meestal heel empathisch en niet weinige ADD'ers zijn hooggevoelig.

ADD bij volwassenen en sociale angstig gedrag

Volwassenen met ADD helpen zichzelf door sterk te participeren in het sociaal gebeuren. Daardoor wijkt de sociale angst. Volwassenen zoeken ook nog meer dan als tiener verklaringen voor hun angsten. Algemeen ondergaan ADD volwassenen vaak een heel vage, ongedefinieerde angst. Deze komt voor zonder aanleiding en hecht zich pas in tweede instantie aan een object zoals een sociale situatie. Deze angst heet 'vrij zwevend'. Het is een angst die dikwijls 's morgens en plots verschijnt. Dit soort ADD angst is lastig bij sollicitaties, in werksituaties of bij onbekenden en in groepen. Soms leidt dit tot echte paniekaanvallen.

ADD behandeling: sociale angst voor anderen

Een psycholoog kan bij ADD symptomen sociale angst bij ADD verminderen. Met de juiste leefgewoontes.

 Over de Auteur

Klinisch psycholoog Jan Schrans heeft dertig jaar ervaring in psychotherapie. Zijn specialiteit is ADD bij jongeren en volwassenen. Hij is opgeleid als systeemtherapeut, analytisch psychotherapeut en psychodramaturg in eigen Praktijk en in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[171 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo