FB pix Behandeling depressie: werk voor de psychotherapeut - Artikelpost

Behandeling depressie: werk voor de psychotherapeut

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1516 | Aantal woorden: 715 | Datum: | 0 commentaar

 

Als patiënt trachten weer te geven op welke manier de eigen depressie te boven werd gekomen is niet eenvoudig. Ook voor een psychotherapeut is het niet zo eenvoudig om een behandeling depressie te beschrijven. Het dichtst wordt dit nog benaderd door de Amerikaanse TV-serie "In Treatment".

 

De depressie bestaat niet

Maar ook dit is slechts een fragmentarische en tegelijk te condense benadering van een psychotherapie met een depressieve patiënt.  Dé 'doorsnee' patiënt bestaat niet. Of omgekeerd, zoals Paul verhaeghe zijn boek noemt: "normaliteit is een afwijking". Iedere patiënt en dus iedere depressie is verschillend. Ook elke psychotherapie en elke psycholoog zijn verschillend. Maar er bestaan enkele punten van overeenkomst. 

 

Een depressie behandeling beslis je zelf

 

Uiteindelijk is het de patiënt zelf die moet beslissen of hij tot een psychotherapie overgaat. Soms is iemand zo 'ver heen' dat een opname of psychofarmaca dit proces dienen te faciliteren. Want psychotherapie beslissen vanuit een depressieve toestand is niet niks. Vaak ontbreekt het de betreffende persoon aan de nodige dadendrang en positiviteit  om te geloven dat verandering überhaupt mogelijk is.  Eigenaardig genoeg vinden veel mensen het kiezen voor een psychotherapie een zwakheid. Nochtans is een sterke wil nodig om te starten bij de psycholoog. 

 

Depressie en de familie

 

Sommige verliezen contact met de familie en vrienden. Ook al kan men nog praten met vrienden of kennissen, meer dan een tijdelijke opluchting is dat meestal niet. In psychotherapie gebeurt veel meer dan enkel praten. Daartoe bestaat er vooreerst een zeer duidelijk en strikt kader dat het vrij en anoniem spreken bij de psychotherapeut garandeert. Zo is er het beroepsgeheim en de deontologie van de psycholoog. Bovendien is de psychotherapeut een anoniem persoon aan wie men niets moet en die men bovendien betaalt na elke sessie. En natuurlijk de opleiding psychologie en de bijkomende leeranalyse van de psychotherapeut. 

 

Beginfase van de behandeling depressie 

 

Na het maken van een afspraak en de kennismaking volgt de preliminaire fase. Het is een gestructureerd gesprek waarin een eerste diagnose gesteld wordt. Daarna wordt beslist in overleg met de patiënt of een psychotherapie geïndiceerd is. Zowel de symptomen, als het netwerk en de levensgeschiedenis worden onder de loep genomen. Daarbij staat de plaats en functie van de depressie in dit geheel centraal. 

 

Depressie genezen: middenfase

 

Op het ogenblik dat de patiënt meent dat hij alles gezegd geeft begint het vrij spreken.

Vanaf dat ogenblik is het voor de patiënt de opdracht alle gedachten uit te spreken, zonder limiet. Stilte, het herhalen van een woord het benadrukken van een gezegde of een herconstructie van een deel van het verhaal maakt de onderliggende structuur van de symptomatologie duidelijk. Het verhaal  vanuit verschillende hoeken bespreken zorgt voor verder inzicht. Ook zal de psychotherapeut  gevoelens, gedachten en herinneringen uitlokken. Deze bevorderen op hun beurt dit inzicht. 

 

 

Na dit inzicht groeit traag een controle over de eigen gedachten en gevoelens. De patiënt verwerft steeds meer vrijheid over zichzelf,  gevoelens, gedachten en gedrag. Zo komt deze er met behulp van de psychotherapeut toe om fundamenteel andere keuzes te maken in zijn leven binnen de beperkingen van het leven.
Over de Auteur

Psycholoog-Psychotherapeut heeft twintig jaar ervaring in de behandeling van eenvoudige zowel als complexe psychologische problemen. Hij is werkzaam in de streek van Gavere, Deerlijk en Zwevegem. Hij behandelt er onder andere postnatale depressie en concentratieproblemen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Gut and Psychology Syndrome
Gut and Psychology Syndrome

€ 29,50
Toon product

Internal Family Systems-therapie (IFS)
Internal Family Systems-therapie (IFS)

€ 26,50
Toon product

Protocollen voor de GGZ - Cognitive behavioral analysis system of psychotherapy (CBASP) voor de behandeling van chronische depressie
Protocollen voor de GGZ - Cognitive behavioral analysis system of psychotherapy (CBASP) voor de behandeling van chronische depressie

€ 53,95
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo