Hoe zorg je er voor dat je niet overspannen raakt? - Artikel Post - Artikel Marketing

Hoe zorg je er voor dat je niet overspannen raakt?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 311 | Aantal woorden: 627 | Datum: | 0 commentaar

Het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt: mensen die overspannen raken. Dat heeft misschien te maken met de grote werkdruk of met de steeds hogere eisen die we aan onszelf stellen. 

In ieder geva lis het zo dat mensen regelmatig overspannen raken. En als je goed overspannen bent, duurt het ook wel even voordat je daar weer overheen bent. Daarom is het belangrijk om het zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. In dit artikel delen we een aantal manieren om er voor te zorgen dat je niet overspannen raakt.

Wat is overspannen zijn eigenlijk?

Als het over burnout klachten gaat, bedoelen we eigenlijk een langdurige vermoeidheid. Die ontstaat wanneer inspanning en ontspanning uit balans zijn. Het gaat daarbij niet alleen over teveel werken, maar ook over te weinig rusten. Dit is vaak het best uit te leggen met een sportmetafoor.

Stel dat je een maraton wilt gaan lopen. Met welk trainingsschema zul je waarschijnlijk de beste resultaten halen? Het schema dat je twee keer per week laat sporten of het schema dat je dagelijks laat sporten. Waarschijnlijk zeg je nu dat het laatste schema de beste resultaten biedt en daar heb je gelijk in. 

Maar wat nu als we iemand twee keer per dag laten trainingen? Of wanneer we iemand de hele dag laten sporten. En in de nacht wakker maken om nog wat extra rondjes te draaien. Intuitief begrijpen de meeste mensen dat dit niet goed werkt. Je kunt de trainingsarbeid niet onbeperkt opvoeren zonder consequenties. Het is namelijk belangrijk om na het trainen weer te kunnen bijkomen zodat je bij de volgende training weer uitgerust aan de start staat. 

Bij je werkzaamheden is dit net zo. Als je niet goed uitrust, ben je minder goed in staat om de volgende dag weer een goede prestatie te leveren. En als lang blijft werken zonder goed te rusten, resulteert dat uiteindelijk in oververmoeidheid en overspannen zijn.

Wat kun je doen om niet overspannen te raken

Er zijn verschillende wegen die je kunt kiezen om te voorkomen dat je overspannen raakt. Wij kiezen er drie:

1. Minder doen. Dit klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend, maar is vaak nog een behoorlijke klus. Veel mensen vinden het ontzettend moeilijk om aan hun baas aan te geven dat ze al voldoende werk hebben. En veel werkgevers vinden het ontzettend moeilijk om dit te accepteren. Toch is het noodzakelijk om je eigen takenlijst te verdedigen om zo niet overspannen te raken.

2. beter rusten. Veel mensen kennen eigenlijk nauwelijks rust. Als ze thuiskomen van werk halen ze de kinderen van school, daarna gaan ze naar hun hobby en tenslotte gaan ze nog bij vrienden op visite. Tijdens het weekeind moet het huishouden gedaan worden en volgen er nog meer sociale activiteiten. Ze zitten nooit eens stil, plannen geen tijd in voor een wandeling en lummelen nooit maar wat om. Deze ontspanning is echter noodzakelijk om de boel draaiende te houden en is dan ook van groot belang.

3. verbeteren van je fysieke conditie. Hoeveel stress je kunt handelen is deels afhankelijk van je fysieke conditie. Als je veel rookt, drinkt en eet kun je minder goed tegen stress dan wanneer je fit bent. Dingen waar je aan zou kunnen werken zijn: beter eten, minder drinken, minder roken, meer sporten. Allemaal factoren die bij kunnen dragen aan een gezond en fit lichaam.Over de Auteur

Rober is psycholoog en schrijf veel over stress, burnout en overspannen zijn.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[171 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo