FB pix Manische depressie: genezen maar hoe? - Artikelpost

Manische depressie: genezen maar hoe?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1791 | Aantal woorden: 651 | Datum: | 0 commentaar

Manische depressie

Therapie hiervan  is moeilijk. Hierna volgt een schets van hoe dit kan verlopen.
De techniek en methodiek van de psychotherapie verschillen van therapeut tot therapeut, maar er zijn gemeenschappelijke kenmerken. Het zal sowieso  gemakkelijker zijn om de aanpak van manisch depressief symptomen te laten gebeuren door een psychotherapeut. 

Manisch depressief

Manisch depressief symptomen zorgen ervoor dat men in de depressie op zoek gaat naar een psycholoog en in de manische fase de sessies opzegt omdat men denkt deze niet meer nodig te hebben...  Als de wereld er plots rooskleurig uitziet is het moeilijk om zich te motiveren voor een lastige psychotherapie. Dikwijls dient de psychotherapeut heel actief te interveniëren om deze mensen therapietrouw te maken.

Bipolaire stoornis en psychose

Een aantal patiënten heeft onderliggend aan de manisch depressief symptomen een psychose. In dit geval zal een psychotherapie meestal niet volstaan. Medicatie, geregelde opvolging door een psychiater en eventueel korte opnames in een ziekenhuis zijn dan nodig. Het is heel belangrijk dat deze stoornis duidelijk gesteld wordt in de eerste, verkennende gesprekken.

Manie en depressie: hulp is nodig

Zoals het geval is bij de meeste psychologische problemen trachten mensen met een manische depressie eerst bij zichzelf en daarna bij kennissen te rade te gaan. Dit kan helpen maar meestal en in elk geval bij een manisch depressief psychose is professionele hulp aangewezen. De expertise, geheimhouding, anonimiteit, deontologie en betaling zijn zaken die het verschil maken tussen een ondersteunend gesprek bij een vriend en psychotherapie.


Manisch depressief sympomen: opstarten van de psychotherapie

Bij aanvang van de therapie bestaat de sessie overwegend uit concrete vragen die de psycholoog stelt over de gemoedsgesteltenis van de patiënt. Daarbij tracht hij een eerste zicht te krijgen op mogelijke verbanden ervan met andere aspecten van diens leven en sociale omgeving. Van belang daarbij is toch wel om de patiënt er goed van bewust te maken dat hij tijdens zijn manische periodes zal willen stoppen met psychotherapie. Het geven van een aantal concrete tips om moeilijke momenten van depresssief zijn te overbruggen is ook aangewezen.

Manie en depressie behandeling

De behandeling van manisch depressiviteit vereist van de psycholoog vaak een veel actievere en flexibele houding. Ondersteunen, initiëren, aanmoedigen, positief bevestigen, confronteren, afremmen, structureren en inperken zijn technieken die veel meer dan bij andere psychologische problemen dienen te worden ingezet.


Depressief zijn en manisch zijn helpen begrijpen

Hoe gebeurt dit? Door iemand bij te staan in het spreken, vooral dan om gedachten, gevoelens, ervaringen, situaties met elkaar in verband te brengen. Dit zorgt na verloop van tijd voor zelfcontrole, zelfinzicht en grip op sterk uiteenlopende gevoelens.
De psychotherapeut staat zo de patiënt die manisch of depressief is bij om contact te maken met zijn innerlijke wereld.

Manisch depressief: doel

Uiteindelijk zal de patiënt minder extreme gevoelens ervaren, maar vaak ook wordt hij bij de psycholoog een gelukkiger mens die leert omgaan met de inherente moeilijkheden van het leven en kan genieten van de mooie momenten die het anderzijds biedt.

Over de Auteur

Psychotherapeut Jan Schrans-psycholoog heeft 20 jaar ervaring met manisch depresssief symptomen en postnatale depressie. Hij woont en werkt in de streek van Deinze en Gent.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht
Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht

€ 9,90
Toon product

Depressie En Manisch Depressieve Stoorni
Depressie En Manisch Depressieve Stoorni

€ 9,80
Toon product

Pillendoos
Pillendoos

€ 37,70
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo