Stappenplan angsten overwinnen - Artikelpost

Stappenplan angsten overwinnen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 684 | Aantal woorden: 899 | Datum: | 0 commentaar

 

Angst overwinnen gaat vaak, maar niet altijd heel snel. Ook kunnen angstige gevoelens een hele tijd wegblijven maar zich dan opeens weer laten zien.

Stel je staat in de rij bij de kassa. Iemand praat tegen je maar je weet niet wat je moet antwoorden. Spontaan breekt het zweet je uit en sla je dicht. Of, je rijdt op de snelweg en wordt plotseling overvallen door angst gevoelens. Misschien had je een slechte dag of weet je op dat moment niet eens waarom je je zo paniekerig voelt.Omgaan met angst

Wanneer je dit herkent, dan is het goed om te weten hoe je het beste met dit soort onverwachte gevoelens van angst en paniek om kunt gaan.

Daarom heb ik een drie stappen plan voor het beter omgaan met dit soort angst.

Stap 1: Neem de angst waar

Dit lijkt heel gemakkelijk maar dat is het misschien niet. Wanneer je de eerste tverschijnselen van angst op voelt komen (bijv. hartkloppingen, zweten, rood worden, negatieve gedachten, benauwdheid etc.) is het vaak eenvoudig om hierin helemaal meegesleept te worden.

Wat ik je in deze eerste stap vraag te doen is om je gewoon gewaar te worden van hetgeen dat je voelt. Voel eens wat er gebeurt in je lijf. Merk bijvoorbeeld op of je hart sneller gaat kloppen, of je sneller gaat ademen en word je bewust van je gedachten en de gevoelens die daarbij op komen. Kijk er rustig naar en blijf gewoon door ademen.

Stap 2: Begin een gesprek

Nu je de angst herkend hebt en je je gewaar bent geworden van wat er gebeurt in je lichaam, zal je gemerkt hebben dat er als het ware een soort afstand is ontstaan tussen jou en de angstgevoelens. Jij bent jij en de angst is de angst, je VOELT je misschien angstig, maar je bent het niet. Het is enkel een ervaring die je hebt.

Je verzetten tegen angst werkt niet. In plaats daarvan kan je er veel beter een gesprek mee beginnen. Je hoeft natuurlijk geen vrienden te worden, maar zeker ook geen vijanden. Praat eens in je hoofd tegen je angst. Zeg zoiets als ‘hallo, angst, ik zie je en ik voel je.’

Grote kans dat je hierdoor al gelijk in de lach schiet: des te beter. Wat het in ieder geval zal doen is nog meer afstand scheppen. Want nogmaals: jij bent je angst niet. Die angst is alleen even bij je langs  gekomen. Laat hem weten dat je hem gezien hebt.

Stap 3: Zet de angst de deur uit

Waarschijnlijk is de angst niet op jouw uitnodiging gekomen. Ongevraagd bezoek dus. Daarom kan je rustig en vriendelijk tegen je angst zeggen, dat je wel betere dingen te doen hebt dan je angstig of paniekerig voelen. Zeg zoiets als: ‘Bedankt voor je bezoek maar ik weet dat jij tot het verleden behoort. Ik heb nu andere en betere manieren gevonden om met mijn leven en mezelf om te gaan. Ik heb je niet meer nodig. Ik laat je gaan. Dag! Doei en auf wiedersehen!

Test deze 3 stappen methode voor het overwinnen van angst het best op je eigen manier uit. Hoe meer jij je eigen woorden en je eigen humor gebruikt, hoe beter het werkt. Jij weet zelf wel het beste wat wel werkt bij jou en wat niet.

Mijn vraag aan jou is: wat doe jij wanneer angst gevoelens opeens opduiken?

PS: Mocht je willen weten welke NLP technieken er nog meer zijn om nare gevoelens, zoals angst, te stoppen,download dan het gratis rapport.
Over de Auteur

Bas Smeets is NLP Master practitioner, gecertificeerd door de Society of NLP en heeft een coachingspraktijk in Den Bosch waar hij onder meer mensen helpt met angsten overwinnen. Op zijn site vind je een verzameling van leerzame tips en technieken: http://www.bsmeets.com/

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[333 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[185 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo