FB pix Wat je moet weten over jouw eetstoornis behandeling - Artikelpost

Wat je moet weten over jouw eetstoornis behandeling

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1591 | Aantal woorden: 529 | Datum: | 0 commentaar

De meeste mensen, waaronder vaak ook psychotherapeuten, denken dat een eetstoornis enkel met eten te maken heeft. Niets is minder waar. Als men als psycholoog zorgvuldig luistert hoort men nieuwe dimensies in iemands levensverhaal.  Het is alsof een mus op de telefoondraad plots de gesprekken tussen haar tenen hoort.
Eetstoornis en zich dood hongeren
Bij eetproblemen is de dood alom tegenwoordig. Niet alleen sterven een behoorlijk aantal anorectische mensen na verloop van tijd. Bovendien spreekt de patiënt met eetproblemen vaak over de dood. De dood keert terug in het einde van de kindertijd, in de doodswensen van de moeder, in de zinloosheid van het bestaan en in de volstrekte eenzaamheid die men voelt.

Schuld en eten
Vaak is het schuldgevoel sterk verbonden met het thema dood. Men heeft doodswensen of men voelt zich doodgewenst omdat men zich niet waardig voelt om te leven. Een existentiële schuld vanuit bijvoorbeeld de idee niet gewenst te zijn door de ouders. Men hongert zich dood uit schuldgevoel.
 
Eetproblemen verhinderen het opgroeien en zelfstandig worden
Zowel lichamelijk als psychisch zorgt de eetstoornis ervoor dat men afhankelijk blijft van zijn directe omgeving. De extreme magerzucht maakt de anorexia onaantrekkelijk voor potentiële partners en verhoogt de nood aan zorg door anderen.
 
Eetstoornissen en controle
Eigenaardig genoeg zorgt de extreme controle die de anorexia voert over haar eetgedrag ervoor dat anderen haar extreem beginnen te controleren. Dus haar poging om baas te worden over haar eigen lichaam heeft als gevolg dat anderen (ouders, diëtist, ziekenhuis) steeds meer die controle overnemen. Vaak levert een poging tot autonomie en onafhankelijkheid dus het tegenovergestelde op. De anorexia probeert bij sterk controlerende ouders zelf controle te verwerven (over haar lichaam) maar precies daardoor verliest ze die nog meer aan haar ouders die zelfs haar boterhammen tellen.
 
Eetproblemen en de anderen
Op sociaal vlak verliest men die controle meer en meer, tot men bijna alleen achter blijft. De extreme controle van het eigen eetgedrag neemt zoveel tijd in beslag dat sociale contacten verdwijnen. School, vrienden, jeugdverenigingen raken op de achtergrond. Lichamelijke toenadering en emotionele verbondenheid met anderen worden minimaal.
 
De eetstoornis behandeling door middel van psychotherapie
Bij een psycholoog openen zich al deze thema's waardoor ze kunnen bewerkt worden. Daarmee toont zich voor het eerst een weg voorbij het eten, van verlangen en eigen levenskeuzes.
 
Je kunt deze wereld achter jouw eetstoornis delen met anderen door hier je post achter te laten. Misschien zorgt dit ervoor dat voor een aantal mensen de stap naar psychotherapie kleiner wordt.

Over de Auteur

Jan Schrans is psycholoog en psychotherapeut in de omgeving van Deinze en Waregem.Hij heeft 20 jaar ervaring met de meest uiteenlopende problemen waaronder ook ernstige eetstoornissen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo