Wat zijn jouw karaktereigenschappen? - Artikel Post - Artikel Marketing

Wat zijn jouw karaktereigenschappen?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 244 | Aantal woorden: 633 | Datum: | 0 commentaar

Ieder mens is uniek. Tegelijkertijd zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen mensen. We noemen dat de persoonlijkheid of het karakter.

Je persoonlijkheid staat niet volledig vast, maar verandert ook niet elke dag. Het is een beschrijving van hoe jij je over het algemeen gedraagt. Als je er vandaag de voorkeur voor hebt om op jezelf te zijn en rustig aan te doen, zul je waarschijnlijk morgen niet ineens een enorm extravert en energiek type worden. Je voorkeuren veranderen met andere woorden niet dagelijks.

Als je met een coachingstraject bezig gaat, is het belangrijk om een helder beeld te hebben van je karaktereigenschappen. Bij loopbaanadvies kun je bijvoorbeeld kiezen voor een baan die past bij je karakter. En bij verandertrajecten is het ook van belang om te beseffen dat sommige bezigheden nu eenmaal beter aansluiten dan anderen. Daarom geef ik je in dit artikel een lijstje met karaktereigenschappen.

De karaktereigenschappen uit de BIG 5

De meest gebruikte indeling van karaktereigenschappen is de BIG-5, oftewel de grote vijf. Dit is gebaseerd op wereldwijd onderzoek binnen talloze culturen. Hieruit bleek dat eigenlijk alle culturen dezelfde soorten karaktereigenschappen gebruiken. In het taalgebruik van verschillende talen en culturen komen deze karaktereigenschappen namelijk naar voren.

 

  • Neuroticisme: hierbij gaat het over je algemene psychologische stabiliteit. Mensen met een hoge score op neuroticisme zijn over het algemeen gespannen, zijn gevoelig voor stress en hebben vaker last van neerslachtige gevoelens.
  • Extraversie: extraverte mensen krijgen energie van het contact met anderen. Introverte mensen laden hun batterij daarentegen op als ze alleen zijn. Bij deze schaal gaat het dus over je voorkeuren als het gaat over contact met anderen.
  • Openheid: mensen die hoog scoren op openheid staan open voor andere overtuigingen en meningen. Mensen die daaarentegen laag scoren op openheid, redeneren veel meer vanuit hun vaststaande overtuiging. Voor hen is het veel moeilijker om nieuwe informatie op te nemen.
  • Altruisme: deze schaal gaat ook over je omgang met anderen. Mensen die hoog scoren op Altruisme, geven veel om anderen en willen hun ook helpen. Mensen die lager scoren zijn wat zakelijker in de omgang en denken eerst aan zichzelf.
  • Conciëntieusheid: dit gaat over de structuur die je aanbrengt in je leven. Mensen die hier hoog op scoren hebben veel structuur en zijn vaak opgeruimd. Mensen die laag scoren zijn wat minder geordend.
Wat is het belang van karakteigenschappenAls we het over het belang van karaktereigenschappen hebben, gebruiken we vaak de metafoor uit de onderstaande afbeelding:
karaktereigenschappen
Het is met andere woorden zo dat verschillende karakters van nature beter zijn in verschillende dingen. Een introvert persoon kan beter alleen zijn en een extravert persoon is beter in de communicatie. Voor beide zijn goede banen beschikbaar. Je kunt wel je hele leven streven naar een baan die je niet ligt, maar het is veel handiger om een baan te kiezen die je wel ligt.

 

Over de Auteur

Rober is psycholoog en werkt als trainer/coach

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[245 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo