Concentratie Verbeteren - Artikel Post - Artikel Marketing

Concentratie Verbeteren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 569 | Aantal woorden: 365 | Datum: | 0 commentaar

Mentale concentratie is een breed en moeilijk te definiëren begrip, een definitie is het doelmatig kunnen verplaatsen van mentale reserves naar interne of externe informatie bronnen. De ene keer bedoelen we ermee dat iemand zich goed kan richten op één onderwerp, de andere keer bedoelen we er juist mee dat iemand alert en waakzaam is en nieuwe onaangekondigde informatie opmerkt.  Focus is een onderdeel van concentratie en betekent het gericht aandacht kunnen opbrengen op één doel of onderwerp. Misschien kunnen we concentratie omschrijven als een mentale zaklamp die we afhankelijk van omstandigheden kunnen aanpassen in sterkte en zoom. Dus inzoomen als focus noodzakelijk is en weer uitzoomen als er iets onverwachts gebeurd. 

Concentratie hebben we vaak nodig in deze tijd. Mensen worden vaak onderworpen aan vaardigheidstesten waarbij er in een afgebakende tijd gepresteerd moet worden. Als de concentratie dan zwak is lijdt de prestatie daaronder. Neem bijvoorbeeld de CITO-toetsen op de basisscholen, proefwerken op de middelbare school met daarop volgend de tentamens en eindexamens. Als student hebben we om de zoveel tijd tentamens en zijn we inmiddels in het werkende levende beland dan krijgen we vaak assessments om het functioneren te peilen.  

Daarnaast worden we tegenwoordig steeds meer afgeleid, door de verwering van internet met het dagelijkse leven, met name de social media worden we continu gestimuleerd met prikkels. Daarom kunnen veel mensen zich minder goed op één doel richten, althans dat melden veel mensen. Of dit werkelijk zo is moet eerst wetenschappelijke onderzocht worden. Het goede nieuws is dat er steeds meer aandacht is voor methoden met als doel concentratie verbeteren. Zo is mindfulness in opkomst, deze van meditatie afgeleide methode leert je om aandacht tegeven aan je direct beleving van het moment. Ook zijn er voedingsupplementen ontwikkeld met stoffen die het concentratie vermogen verhogen.
Over de Auteur

Drs. R.S. Verment is neuropsycholoog en verbonden aan de Universiteit van Groningen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[289 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[177 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo