FB pix Dagelijks leven als epileptische patient - Artikelpost

Dagelijks leven als epileptische patient

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2581 | Aantal woorden: 409 | Datum: | 0 commentaar

Ongeveer 1 op de 150 Nederlanders is epileptische patiënt. Dit betekend dat er in Nederland zo’n 120.000 mensen leven met een epileptische aandoening. De oorzaak van de epileptische aandoening is niet bij elke patiënt even duidelijk. Soms is de aandoening aangeboren, soms ontstaat het op latere leeftijd door bijvoorbeeld een herseninfarct of enstige hersenschudding. Naast de lichamelijke klachten bij epilepsie, heeft een patiënt vaak ook psychische en sociale problemen. Deze klachten kunnen het dagelijks leven van een epileptische patiënt behoorlijk beïnvloeden. 

Beperkingen bij epilepsie
Mensen met een epileptische aandoening, kampen vaak met psychische problemen. De aandoening zorgt vaak voor grote beperkingen in het dagelijks leven, zoals het niet kunnen uitoefenen van sommige sporten en beroepen. In principe kunnen de meeste sporten gewoon worden uitgeoefend, maar gevarensporten zoals parachutespringen, bergbeklimmen of zweefvliegen worden sterk afgeraden. Door de spanning en stress die deze sporten veroorzaken kan een epileptische aanval worden uitgelokt. Beroepkeuze is bij een epileptische patiënt ook niet zo vanzelfsprekend als bij een gezond persoon. Precisieberoepen als chirurg of tandarts kunnen niet worden uitgeoefend door een epileptisch patiënt, vanwege het risico op een aanval en beroepen die veel stress kunnen veroorzaken worden sterk afgeraden. Naast stress, kunnen (over)vermoeidheid, een verhoogde lichaamstemperatuur of een te laag bloedsuikergehalte het risico op een aanval verhogen. Het is voor een epileptische patiënt dus van groot belang zich rustig te houden, stress zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor genoeg nachtrust.

De beperkingen waar een epileptische patiënt tegenaan kan lopen, zorgen vaak voor de psychische problemen. Doordat men zich anders voelt, dromen niet kan verwerkelijken en niet in elke situatie goed kan functioneren kan een epileptische patiënt ernstig depressief worden. Vooral voor kinderen kan de aandoening erg moeilijk zijn, omdat ze op een bepaalde manier gediscrimineerd kunnen worden. Door meesters en juffen word hen vaak aangeraden maar niet mee te doen met de zwemles of een potje voetbal, vanwege de angst op een aanval. Hierdoor kan een kind met epilepsie zich sterk buitengesloten voelen, waardoor psychische problemen kunnen ontstaan. 

Over de Auteur

gerbenV is een freelance tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo