FB pix De angststoornis - Artikelpost

De angststoornis

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1198 | Aantal woorden: 414 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer je angst ervaart is dit aan manier van je lichaam om je te waarschuwen voor potentieel gevaar. Bang zijn is heel normaal en iedereen heeft in een bepaalde situatie weleens angstige gevoelens ervaren. Sommige mensen hebben echter extreem vaak last van angst en kunnen hierdoor niet meer goed functioneren in hun doen en laten. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking heeft ooit last gehad van zo’n angststoornis.

De enkelvoudige fobie

Een relatief veelvoorkomende angststoornis is het hebben van een specifieke fobie. Deze stoornis wordt ook wel een enkelvoudige fobie genoemd omdat het slechts optreedt in een bepaalde situatie of bij een bepaald voorwerp. Deze angst wordt pas een fobie genoemd wanneer je normale leven er onder lijdt.  Wanneer een fobie optreedt krijgt men last van overmatig zweten, hevig trillen en een verhoogde hartslag en bloeddruk.

En zijn een aantal soorten enkelvoudige fobieen die vaak voorkomen. Zo hebben veel mensen angst voor bepaalde dieren. Men is, vaak onterecht, bang dat het dier hen kwaad wil doen. Angst voor spinnen (anachorfobie) en honden zijn bekende voorbeelden. Extreme angst voor hoogte, kleine ruimtes en onweer zijn ook veelvoorkomende fobieen.

De sociale fobie

Anders dan de specifieke fobie is de sociale fobie een meer algemene stoornis. Bij de sociale fobie heeft men grote angst voor onbekende mensen. Het is voor zulke mensen erg lastig om sociaal contact te leggen en om bijvoorbeeld te bellen of drukke omgevingen te betreden. Blozen, zweten en trillen zijn symptomen die veel voorkomen bij de sociale fobie. Deze klachten kunnen zelfs doorslaan naar een paniekaanval waarin men het gevoel krijgt gek te worden, flauw te vallen of zelfs te sterven. De stoornis zorgt voor een extreem laag gevoel van zelfvetrouwen. Omdat de sociale fobie een stoornis is die vaak voorkomt zijn er diverse goede behandelingen beschikbaar. Het probleem is echter dat mensen met een sociale fobie bang zijn om niet serieus te worden genomen.

 Over de Auteur

testjeangst.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo