De belangrijkste taken van een kraamverzorgende
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Jeroenbikker | Via Artikel Post
Gezien: 277 |
Aantal woorden: 1197 |
Datum: Wed, 11 Jan 2023 |
0 commentaar
Een dag als kraamverzorgende is geen enkele dag precies hetzelfde als de ander en het is een dankbaar en leuk werk. Ben je benieuwd naar hoeveel er worden gezorgd? Bekijk de
Kraamverzorgster worden: welke opleiding?
Welke opleiding moet je eigenlijk volgen om een kraamverzorgende te worden? In de meeste gevallen heb je een diploma van de MBO-niveau 3 opleiding Kraamverzorgende nodig om als kraamverzorgende te mogen gaan werken. De opleiding wordt ook wel verzorgende IG genoemd, met kraamzorg als specialisatie. Lees dus altijd goed de informatie door van de betreffende mbo-school wat de opleiding precies inhoudt of vraag altijd om meer informatie als je twijfelt. Je kunt dit ook in kortere tijd en/of particulier volgen. Kijk op https://www.werkenindekraamzorg.nl/opleiding-kraamzorg voor meer informatie over een kraamverzorgende opleiding.
Een dag van de kraamverzorgster
Een kraamverzorgster heeft een breed takenpakket. Zoals eerder genoemd is geen dag hetzelfde en varieert het nogal. Als je houdt van wat afwisseling en niet graag elke dag hetzelfde doet en daarnaast voldoet aan de competenties die je moet beschikken om een kraamverzorgende te worden, dan is dit wellicht een geschikt beroep voor jou om te overwegen. Hieronder lees je hoe het takenpakket van een kraamverzorgster eruitziet en wat je allemaal te wachten staat!
Hoe ziet een takenpakket van een kraamverzorgster eruit?
Zoals boven al genoemd kan het erg variëren. Je assisteert natuurlijk bij de bevalling, dit kan zowel in het ziekenhuis als een thuisbevalling zijn. Vlak na de bevalling helpt je ook met huishoudelijke taken om de hygiëne te waarborgen. De kersverse ouders willen het natuurlijk zo goed mogelijk doen, daarom help jij ze ook door middel van informatie, voorlichting en adviezen te geven. Natuurlijk is het erg spannend als ze voor het eerst ouder worden, dus je bent ook een luisterend oor. Je helpt ook bij bijvoorbeeld het verschonen van de luier en de kleine in bad te doen. Daarnaast vang je af en toe wat visite op.
De 3 kerntaken van een kraamverzorgende
Er zijn natuurlijk zoals eerder gelezen verschillende taken voor de kraamverzorgende om uit te voeren, maar er zijn drie taken die het allerbelangrijkst zijn: de bevallen vrouw moet gecontroleerd worden, zo ook de baby. Voorlichting en instructie geven kan hierbij niet missen, vooral als het kersverse ouders zijn en totaal geen ervaring ermee hebben. Daarnaast observeer je zowel de moeder als de baby op bijvoorbeeld het lichaamstemperatuur en rapporteer je deze observering. Dit is vooral bij de eerste paar dagen of weken erg belangrijk. Een bevalling is namelijk fysiek erg zwaar en ook de mama moet goed verzorgd worden.
Welke eigenschappen heeft een kraamverzorgende?
Een kraamverzorgende heeft een hele waslijst aan taken die hij of zij moet uitvoeren, maar heeft ook een aantal eigenschappen die aanwezig moeten zijn om dit werk te kunnen doen. Het is een beroep in de zorg, dus natuurlijk moet de kraamverzorgende zorgzaam zijn. De kraamverzorgende is goed in het geven van zelfvertrouwen vanwege de goede kennis die hij of zij kan doorgeven aan de ouders. Het leggen van focus op de gezondheid van de mama en de baby is natuurlijk ook niet te missen in het lijstje, naast dat de kraamverzorgende ook erg geduldig is.
Over de Auteur
De auteur schrijft over onderwerpen rondom gezondheid
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen