De maag
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: yesme | Via Artikel Post
Gezien: 745 |
Aantal woorden: 425 |
Datum: Sat, 14 Sep 2013 |
0 commentaar
De maag. We hebben er allemaal wel van gehoord. Ook weten we allemaal wel dat ons voedsel in de maag terecht komt. Maar wat doet de maag verder nou precies? Dat weet lang niet iedereen. De maag heeft een ontzettend belangrijke functie in het lichaam. Sterker nog, de maag is één van de meest belangrijke organen van het spijsvertering stelsel in het lichaam van de mens.
De ligging van de maag weet iedereen wel ongeveer. In het midden van de buik onder de slokdarm (oesofagus) en boven de twaalfvingerige darm (duodenum). De slokdarm is een lange pijp die boven in de keel start en van daaruit doorloopt tot aan de aansluiting met de maag. Als voeding via de mond wordt genuttigd, komt het eerst dus in de slokdarm (oesofagus) voordat het in de maag terecht komt. De maag is eigenlijk een zak waarbij het aan de onderzijde wat meer gewelfd is dan aan de bovenzijde.
De maag scheidt diverse stoffen af. Bijvoorbeeld liggen bij de ingang van de maag bepaalde klieren die de voeding bij binnenkomst van een soort glijstof voorzien. Wat u misschien ook weet, is dat de maag zoutzuur afscheidt. Iedereen kent vast wel het gevoel en de smaak van zure maagsappen die omhoog komen, dit wordt ook wel ‘reflux’ genoemd. Naast zoutzuur wordt door de maag bijvoorbeeld ook renine, lipase en pepsine afgescheiden. Dit zijn drie enzymen die ondersteuning geven bij de afbraak van vetten, proteïnen en koolhydraten in het voedsel. Om te voorkomen dat al deze stoffen de maag zelf verteren, is de maag beschermd aan de hand van een sterk geplooide slijmvlieslaag. Bovendien kunnen de sappen niet zomaar aan de onderkant de maag uitvloeien. Het onderste deel van de maag wordt namelijk beschermd door de pylorus, ook wel ‘maagportier’ genoemd. De pylorus is in feite een sluitspier die bepaald of de voedselbrij wel of niet doormag naar de darmen.
Over de Auteur
Medkennis.nl, hét platform voor medische kennis!
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen