FB pix De uitgangspunten van een cholesterolverlagend voedingspatroon - Artikelpost

De uitgangspunten van een cholesterolverlagend voedingspatroon

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1674 | Aantal woorden: 440 | Datum: | 0 commentaar

Als u het vermoeden heeft dat u een te hoog cholesterolgehalte heeft, dan kunt u dit eenvoudig laten testen bij uw huisarts. Dit gebeurt door middel van een bloedonderzoek. De uitslag van het onderzoek geeft - samen met factoren zoals leeftijd, gewicht, overige gezondheidsproblemen (bv. hoge bloeddruk) - aan hoe groot het risico is op hart- en vaatziekten is binnen de komende 10 jaar. Tijdens het bloedonderzoek wordt er gekeken naar de totale hoeveelheid cholesterol en de hoeveelheid LDL ('ongezond' cholesterol) en HDL cholesterol ('gezond' cholesterol) in het bloed. 

Het belang van een gezonde levensstijl
Indien nodig wordt er samen een strategie vastgesteld om het cholesterolgehalte te verlagen en uw gezondheid een impuls te geven. Hierbij kunnen medicijnen een belangrijke rol spelen, maar vrijwel altijd wordt er ook gekeken naar de levensstijl van de persoon in kwestie. Is er sprake van voldoende beweging, wordt er gerookt en van welk voedingspatroon is er sprake? Op basis van de antwoorden op deze vragen wordt er een 'verbeterplan' opgesteld om het ongezonde cholesterolgehalte op een duurzame manier te verbeteren. 

De rol van voeding
De rol van voeding als belangrijke oorzaak van een te hoog cholesterolgehalte wordt nog al eens onderschat. Met name suikerrijke producten en voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten zijn belangrijke boosdoeners. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan snoep, chocola, taart en banket, maar ook alles wat uit uw frituurpan komt doet uw gezondheid geen goed. Het zoveel mogelijk 'verwisselen' van deze ongezonde producten met voedingsmiddelen die een bewezen gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte kan voor snelle en duidelijke verbetering zorgen. 

Twee belangrijke uitgangspunten
Een belangrijk uitgangspunt van een cholesterolverlagend dieet is het kiezen van producten met de juiste vetten. Verzadigde vetten moeten vermeden worden, terwijl onverzadigde vetten juist een gunstig effect hebben. Deze 'gezonde vetten' zijn bijvoorbeeld te vinden in allerlei soorten noten, vis en vruchten zoals de avocado. Daarnaast mogen voedingsvezels niet in het menu ontbreken. Voldoende voedingsvezels kunnen het ongezonde LDL-cholesterol verlagen. Door het kiezen van vezelrijke voedingsmiddelen - denk bijvoorbeeld aan volkoren producten, fruit, havermout, en groente - haal je het optimale resultaat uit je voedingspatroon.

Over de Auteur

Meer info over de auteur is te vinden op: http://slankr.nl/slankr-nl/

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo